Унікальна тернопільська етногалерея відзначає річницю створення( Відео)

Проект “Територія розвитку” 

Сотні екскурсій, тисячі відвідувачів і стільки ж в  соцмережах вражаючих світлин в старовинному українському вбранні. Етногалереї «Спадок» Родини Демкур виповнився рік.  У 2017-му унікальні автентичні екземпляри вишиванок побували у Франції, Празі, Мюнхені та Аргентині. Їх одягали знані українки та дружини закордонних послів. Етногалерея стала посланцем культурної дипломатії в світі.

 

Святкування річниці створення «Спадку» розпочали колядками у виконанні вихованців Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької. Відзначити значний внесок унікальної приватної колекції на популяризацію української історії зібралися представники влади,  партнери та друзі. Вони зазначили, етногалерея «Спадок» – одна з найпривабливіших туристичних локацій краю.

 

Організатори виставки Наталя Волощук та Тетяна Фарина переконані, етногалерею «Спадок» називають культурно-мистецьким центром всієї Галичини заслужено. Тут зібрані майже дві тисячі автентичних екземплярів, прадавні вишивані сорочки, обрядові рушники, старовинні ікони та ужиткові речі довоєнного періоду. Цим скарбом, –  каже пані Наталя, – себе гідно презентує Тернопілля.

– Для нас випробуванням була участь у мистецькій імпрезі Благословенне Тернопілля, коли ми презентували культурно-мистецький потенціал Тернопільщини. Нас запрошувала Прага на відзначення всесвітнього дня вишиванки. Ми приймали участь у вуличному університеті в місті Чернівцях ми були презент ерами етновечірки на Івана Купала в Києві де відомі жінки, діячки, співачки вдягали наші етнострої і виконували стародавню лемківську пісню, – каже голова ГО «Туристична асоціація Тернопілля» Наталя Волощук.

 

 – Ми є галерейним простором. Тут кожен відчуває себе, як вдома. Тут кожен поєднується з духом предків. Ти приходиш в галерею, доторкаєшся до експонатів, ти маєш можливість поміряти сорочку вишивану, якою гордиться весь світ, вдягнути капелюх, приміряти намисто, можеш себе відчути працуром. І цей галерейний простір доступний для всіх, – зазначила керівник Центру національно-патріотичного виховання «Підкова» Тетяна Фарина.

 

Етногалерея «Спадок» – другий в Україні приватний музей вишиванок. Колекції постійно поповнюються, бо засновники скарбниці – подружжя тернопільських бізнесменів Тарас та Ірина Демкури ні на мить не припиняють пошук особливих строїв.

 

Майбутнього немає без минулого, – каже співзасновниця Етно-галереї Ірина Демкура, саме тому вони з чоловіком понад 10 років збирали родинні вишиванки. Та коли колекція стала великою, вирішили: її повинно бачити  підростаюче покоління.

 – Етногалераїгалереї один рік і за рік зроблено дуже багато, тому що етно-галерея встигла побувати і в Європі, і в Празі на Дні вишиванки, побувати і в Аргентині і останній захід парад націй, де було представлено парад посольств і наша етно-галерея представляла Україну, дружини двох послів захотіли мати фото сесію у наших вишиванках.»00.44 (+) 1.33 «Оцей напрямок культурна дипломатія, вона гідно представляє Україну в світі і якраз етногалерея, вона є візитівкою всіх цікавих заходів, – каже співзасновник етногалереї «Спадок» Тарас Демкура.

 

 –  Надзвичайно титанічна робот убула проведена за цей рік, популяризація етнос падку і нашої колекції.»2.48 (+) 2.55 «ми просто зрозуміли, що цей проект він не має закінчення, він буде вічним, в нас є дуже багато планів, на наступний рік ми збираємось нашою маленькою командою, це я Наталя Волощук, Таня Фарина, Тарас, я і зібралися і думаємо в яких містах, ми будемо в наступному році, бо ми вважаємо, що це все тільки починається, – розповідає співзасновниця етногалереї «Спадок» Ірина Демкура.

 

Цьогоріч подружжя  Демкур, спільно з міністерствами культури та закордонних справ України, запланувало ряд заходів, у яких покажуть виїзні експонати етногалереї. Тарас та Ірина переконані, їхня колекція стане візитівкою економічних та культурних форумів, а отже, гідно розвиватиме культурну дипломатію в світі.

 

 

Попередня стаття

З понеділка у тернопільських маршрутках працюватиме 20 контролерів (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині за забруднення повітря  доведеться платити більше

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.