Їдете на море? А чи знаєте, як правильно засмагати?

фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Як захистити шкіру від старіння при засмазі на пляжі, і що потрібно знати, щоб не нашкодити організму сонячними ваннами? Плюси і мінуси засмаги.

 

Чим небезпечний тепловий удар? Любителі годинами лежати під палючим сонцем часто забувають про те, що таке поводження загрожує тепловим ударом, який, насправді, є серйозним порушенням роботи організму, здатним привести до смерті.  Організм не може самостійно знижувати температуру тіла і перегрівається, що веде до денатурації білкових тканин. Симптоми теплового удару – нудота, задишка, запаморочення. Важливо і те, що тепловий удар може проявитися і після пляжу.

 

Що краще пити на пляжі? Брак рідини – один з ключових моментів, що призводять до теплового удару. Намагайтеся випивати як мінімум літр охолодженої, але не холодної рідини, коли ви знаходитесь на пляжі або просто під сонячними променями. Звичайно, не варто навіть і додавати, що різні газовані і солодкі напої строго не рекомендуються, адже вони дають лише ілюзорне втамування спраги. Не кажучи вже про те, що звичка пити пиво на спеці небезпечна подвійно.

 

Як захистити очі на сонцi? Ультрафіолетові промені, що входять в спектр сонячного випромінювання, здатні досить серйозно пошкодити сітківку ока – потрапляючи на неї, вони викликають мікронагрів, що, знову ж таки, може призвести до денатурації білка або опіку. Пам’ятайте, що дешеві моделі сонцезахисних окулярів роблять не зі скла, поглинаючого УФ-промені, а з пластику, який їх пропускає. Зіниця, яка розширилася в «темряві» здатна поглинути набагато більше шкідливих променів, ніж взагалі без окулярів.

 

Чи можна застудитися на пляжі? Пігментація шкіри через вироблення меланіну – захисна реакція організму на вплив сонячних променів. Строго кажучи, засмага не така корисна, як нам хочеться думати, і потреба у вітаміні D легко покривається десятьма хвилинами на сонці. Важливо відзначити, що сонячний опік здатний викликати зниження природного імунітету, і якщо при цьому ви ще будете пити крижану воду, то не дивуйтеся, якщо на наступний день самопочуття погіршиться і ви відчуєте застуду.

 

Як правильно засмагати? По-перше, найбезпечніше знаходитися на пляжі або до полудня, або після чотирьох годин дня, коли активність сонячних променів не настільки велика. По-друге, найрозумніше засмагати не під прямими променями, а в тіні або під пляжною парасолькою. Не рекомендується змивати природний жировий шар з шкіри перед засмагою – він допомагає шкірі залишатися зволоженою, і поглинає частину шкідливого випромінювання. Крім того, потрібно обов’язково користуватися сонцезахисним кремом, інакше шкіра швидше старіє.

 

Засмага на пляжі може бути досить небезпечною, якщо нехтувати базовими правилами. Необхідно користуватися якісними сонцезахисними окулярами, зволожуючим кремом, а так само не перегріватися, і не засмагати опівдні.

Джерело:  ukrhealth.net
Попередня стаття

У Тернополі на Протасевича п’яний водій в’їхав в електроопору

Наступна стаття

З Тернополя вирушають паломники до Зарваниці (Наживо)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.