Через кроплення полів на Тернопільщині селяни погрожують розірвати договір з агропідприємством (Відео)

 

Отруїлись через кроплення полів. У селі Іване-Пусте Борщівського району  понад дві сотні людей звинувачують місцевого фермера у спричиненні шкоди їхньому здоров’ю. Ввечері з літака аграрного підприємства обробили соняшник, а зранку у фельдшерському пункті третині жителів  села  поставили діагноз –  отруєння. Госпіталізації люди не потребують та терпіти таку халатність підприємця не будуть. Кажуть, готові до перекриття дороги.

 

Будинок пана Івана за 30 метрів від орендованого поля. Пригадує, коли розпочали кроплення,  над подвір’ям наче пройшов метеоритний дощ. А через кілька годин почалися проблеми зі здоров’ям – вже третій день у чоловіка підвищена температура тіла. Сьогодні він вкотре прийшов до лікаря.

 

У медпункті  мама двох діток, пані Людмила. Те, як гвинтокрил літав над її подвір’ям, жінка встигла зафіксувати на телефон. Каже, майже відразу в усіх членів сім’ї почались сильні головні болі та діарея.

 

Лише за два дні зі скаргами на погане самопочуття до медиків звернулася третина села.

 

– Скарги в основному – наслідки отруєння невідомою речовиною, – каже сімейний лікар  Володимир Буяк.

 

Після масового знедужання сільський голова скликав депутатів на позачергову сесію. На засіданні вирішили рекомендувати селянам, а таких понад півтори сотні,  розірвати договори оренди з горе-підприємцем.

 

Натомість агроном компанії, яка здійснювала обприскування, всі скарги заперечує. Мовляв, населення підбурюють конкуренти.

 

У селі та довкола нього працівники  Держспоживслбужби  взяли проби ґрунту та рослин. Речовина, якою кропили поля, Ураган Форте – вона зареєстрована і дозволена в Україні. Чи не перевищили дозу хімікату – поки визначатимуть в лабораторії. Проте у структурі уже говорять про ряд порушень.

 

– Головна причина, що мешканці не були вчасно повідомлені про кроплення полів. Люди показали  нам відео, на якому видно, що літак розвертався над будинками, хоча він мав розвертатися не менше, як за кілометр від житлового будинку. Це також є грубим порушенням, – констатує прес-секретар Головного управління Держпродспоживслужби  в Тернопільській області Наталя Гресько.

 

Сьогодні спеціалісти Держспоживслбужби позапланово перевірили горе-аграрія. Зібрану інформацію разом з результатами дослідження вже наступного тижня перепадуть слідчим. Селяни ж обіцюють, якщо знову відчуть знемогу, вимагатимуть у влади заборонити підприємцю працювати на їхній території.

 

Попередня стаття

Медальйон “Народжений у Тернополі” подарую синочкові, – переможниця розіграшу від “МедіаТОРа”

Наступна стаття

22 вересня – День без автомобілів

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.