На Тернопільщині помер відомий політв’язень

На 89 році життя у Тернополі відійшов у Вічність довголітній політв’язень ГУЛАГу, член Організації Українських Націоналістів Михайло Баканчук, – повідомляє інтернет-ресурс «Історична правда».

Народився пан Михайло 27 листопада 1930 року в Горинці, нині Кременецького району Тернопільської області. Закінчив Київський технікум електротранспорту і громадських споруд. У 1946-1947 роках співпрацював із надрайонною реферантурою Служби безпеки ОУН на Кременеччині. Брав участь у кількох операціях СБ по боротьбі із агентурою МГБ, зокрема і у так званій “Справі “Долоні”.

Після арешту в 1948 році засуджений на 25 років виправно-трудових таборів. Відбував ув’язнення в Норильську. У 1953 році, за участь у Норильському повстанні політв’язнів засуджений ще на 5 років ув’язнення. “БУР – барак посиленого режиму – був моїм частим готелем”, – згадував пізніше Баканчук.

Звільнений у 1956 році без дозволу на прописку в Західній Україні. Жив і працював на Донбасі та в м. Кривому Розі. Від 1960 – в м. Кременці. У 1973-1983 – головний інженер на комбінаті хлібопродуктів у смт Рокитному Київської області. Від 1983 – у м. Тернополі.

Реабілітований у 1997 році. Кавалер ордена “За заслуги” ІІІ-го ступеня.

Багато своїх інтерв’ю завершував словами: “Всієї інформації я вам не можу розказати, бо я давав клятву перед організацією берегти цю таємницю і вона піде зі мною в могилу…”.

Панахида відбудеться 23 квітня, о 19.00 у Будинку Скорботи м. Тернополя за адресою: вул.Микулинецька, 27. Чин похорону – 24 квітня, о 11.00 за тією ж адресою.

Редакція Першого інтернет-телебачення Тернопільщини “МедіаТОР” висловлює щирі співчуття рідним та близьким. Вічна пам’ять.

Попередня стаття

У тернопільських церквах орудують крадії мобільних телефонів

Наступна стаття

У Тернопільський став випустили дві тони риби (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.