В тернопільській школі діти питимуть очищену воду з питного фонтанчика (Відео)

З уроку – за ковтком води. На перерву учні 17-ї школи біжать до питного фонтанчика. Аби напитись чистої води, стають чергу. Приклавши руку до сенсорного датчика, школярі один за одним пробують її на смак.

– Вода дуже чиста я привикла відкручувати кран, а від сьогоднішнього дня я можу просто прикласти руку і пити чисту воду, – учениця 7-А класу Олеся.

Вода із крану несмачна. Тож раніше діткам доводилось носити напої з дому. Тепер у їдальні школи постійно діючий фонтан із якісною питною водою.

– Досить смачна. Раніше в школу завжди носила воду, тому що та, яка тут в школі не подобалася і, на мою думку, була не досить чиста, а зараз буду пити звідси, – учениця 7-А класу Катя.

Очищена вода – основа здоров’я. Її роль у житті та користь від споживання неодноразово обговорюють на уроках. Зі встановленням  питного фонтанчика, каже вчителька біології, більшає й охочих дбати про стан свого організму.

– Вода є зараз найціннішим ресурсом на нашій планеті, тому що чиста питна вода це 2 відсотки усієї гідросфери нашої планети, з неї велика кількість води забрудненої. Ми на уроках з дітьми говоримо як важливо пити воду. В нас від сьогодні буде жива вода, яка буде тільки додавати здоров’я нашим дітям, – вчителька біології і хімії Оксана Каспрук.

Меценат, який долучився до оснащення питної локації – засновник проекту «Життя в стилі ЕСО», бізнесмен, та за фахом  вчитель фізкультури Тарас Демкура. Чоловік  наголошує, для дітей шкільного віку особливо важливий  питний режим. Вода має бути чистою та містити усі мінерали. А якість води, яку вживатимуть школярі з нового фонтанчика, підтверджують міжнародні стандарти.

– Унікальність цієї очистки води, що тут всередині знаходиться система фільтрації, яка має найвищий знак сертифікації NSF. Картриджа, який всередині вистачає на 5 тон води він має ультрафіолету лампу і забирає з води всі шкідливі мікроелементи, але залишає корисні те, що потрібно для структури побудови тіла дітей, – засновник проекту  «Життя в стилі ЕСО»  Тарас Демкура.

Користь від цього фонтанчика, каже Тарас Демкура, подвійна. Завдяки тому, що він безконтактний, пластикові стаканчики зайві, а це економія сотень тисяч гривень. Сімнадцята школа стала першою, яка впровадила питний еко-режим. Тож Тарас Демкура вручив навчальному закладу сертифікат від платформи «Життя в стилі ЕСО»

– Щиро вдячна міській владі, а також керівнику проекту Тарасу Володимировичу за те, що нам сьогодні вручили сертифікат «Життя в стилі ЕСО». Завдяки йому ми маємо такий цінний подарунок, такий гарний питний фонтанчик для наших діточок, – висловлює вдячність директорка школи Лариса Патряк.

Важливість впровадження таких інновацій розуміє і влада міста. Саме тому планують оснастити такими фонтанчиками й інші навчальні заклади Тернополя.

– Ми проаналізували показники здоров’я наших дітей і виявили зв’язок харчування, температурного режиму, освітлення, якості води, психологічного і фізичного навантаження на стан здоров’я їх здоровя і почали працювати з кожним з цих компонентів. Важливо, що нашу ініціативу розділяють такі люди як Тарас Демкура і проект «Життя в стилі ЕКО», – заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Здоровий спосіб життя та питання екології цікавлять і учнів тернопільських шкіл. Аби змінити планету на краще для дітей організовують круглі столи. Десятки школярів можуть послухати поради бізнесменів і науковців. Тарас Демкура наголошує, молодь і старше покоління має працювати разом заради майбутнього.

– Мене надихають от такі проекти, коли я бачу очі дітей, які думають що ми залишимо для прийдешніх поколінь, нам батькам треба думати, а що ми залишимо для наших дітей, – засновник проекту  «Життя в стилі ЕСО» Тарас Демкура.

Учні вже готові братись за реалізацію еко-ініціатив, бо навіть в свій юний вік, бачать, де є проблеми.

– Ми хочемо зробити наші школи екологічнішими, почати сортувати сміття, встановити фільтри для води, щоб не використовувати пластикові пляшки. Дуже круто, що ми можемо повчитися цього у старших, учениця 9 класу З-ї школи Дарина.

Готовністю діток до змін тішаться науковці. Учні вказують на проблему, дорослі допомагають її вирішити. Так, кажуть, світ ставатиме чистішим.

– Діти приходять зі своїми напрацюваннями, ставлять питання, ми приходимо з результатами своїх вишукувань, наукових досліджень і пробуємо донести до дітей в доступній формі. Ми дітей заохочуємо, вони можуть зробити питання екології трендовою, –  доцент кафедри геоекології ТНПУ ім. В. Гнатюка Ірина Барна.

Круглі столи, де обговорюватимуть Еко-проблеми міста  організовуватись й надалі, каже заступник міського голови Леонід Бицюра. Засновник платформи «Життя в стилі ЕСО» Тарас Демкура закликає батьків та підприємців долучатись до ініціативи . Бо інвестиція у здоров’я дітей – найкраща.

 

 

 

 

Попередня стаття

Тернопільска команда перемогла у Західноукраїнській лізі за програмою IAAF “Дитяча легка атлетика”

Наступна стаття

На Бучаччині чоловіка насмерть розчавив автомобіль

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.