Закон про мову українцям таки доведеться виконувати

Сьогодні Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов щодо заборони підписання спікером Верховної Ради закону про мову. Окрім цього, зареєстровані й інші спроби заблокувати цей закон. Однак, як запевнив Андрій Парубій, підписання документу зірвати не вдасться.

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про мову 25 квітня.

«Конституція каже, що українська мова є державною. Однак до прийняття закону про мову 25 квітня, у нас був так званий інформаційний вакуум. Янукович проголосив у своїй передвиборчій програмі, що другою державною мовою буде російська. Дали можливість регіонам утвердити статус російської мови як регіональної. Зокрема, це зробили у Східній Україні. Хоча цей закон порушував Конституцію. Нашу мову переслідували близько трьохсот років. Нараховується близько ста вісімдесяти заборон, що стосується української мови. І нарешті прийнятий закон, який дає права українській мові як державній. Закон досить об’ємний, тобто регулюється використання у сферах освіти, науки, культури, в органах влади, в ЗМІ. Закон не впливає на сферу побутову, тобто міжособистісного спілкування», – пояснює кандидат філологічних наук Ігор Равлів.

 

В Україні мають створити Нацкомісію зі стандартів української мови, яка опрацьовуватиме правопис, термінологію, підручники. Також призначать уповноваженого із захисту української мови. Він стежитиме за виконанням закону, а порушникам виписуватиме штрафи. Відповідно до закону, передбачені такі стягнення: 5 100-6 800 гривень за ненадання інформації про товари та послуги українською, 3 400-6 800 за порушення закону під час засідань, робочого спілкування, мови документів у держорганах, 3 400-5 100 за порушення у сфері науки, у публічних оголошеннях, на сайтах.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

“Біда постукала у двері братика”. Тернополянка просить допомогти 28-річному Василю Кальмуку

Наступна стаття

На вулиці Коновальця позашляховик збив дві електроопори (ФОТО)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.