Тернополянин врятував дружину і шукає однодумців, аби допомагати іншим (Відео)

Два роки тому в 30-річної Юлії Куць діагностували хворобу, від якої немає рятунку в Україні. Організм жінки втратив здатність виробляти зрілі клітини крові. Українські медики розвели руками.

– Лікарі сказали апластична анемія, єдиний вихід у моєму випадку — це трансплантація кісткового мозку. В Україні ця операція неможлива, тому сказали шукати порятунок десь у світі, – каже співзасновниця БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку» Юлія Куць.

Юля була в розпачі, але підтримка рідних додавала силу. Спершу родина шукала клініки за кордоном, згодом донора. Найчастіше для цього підходять рідні. Юлі пощастило, у неї є старший брат Юрій. Він відразу погодився поділитись кістковим мозком.

– Я не розглядав варіантів не стати, перевіритись обов’язково треба, найбільше боявся, що не підійду, – родинний донор  Юлії Юрій Гоцалюк.

Та звірити ДНК в Україні ніде. Проблеми, зізнається  Юлія, були на кожному етапі.

– Нам довелося шукати лабораторію за кордоном, щоб відправити зразки крові. Також були проблеми ким відправити кров, як дотримати температурні режими. Проблеми були на кожному кроці, – співзасновниця БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку» Юлія Куць.

Стовбурові клітини брата підійшли. Згодом їй зробили операцію в Польщі.  Як тільки Юля одужала подружжя Куць вирішило заснувати перший в Україні банк донорів кісткового мозку. Вони зареєстрували громадську організацію та запустили сайт. Подати дані можуть  всі охочі віком від 18 до 45 років.

– Будь-хто може зайти на нашу сторінку на сайті, прочитати інформацію про пожертвування стовбурових  клітин і зареєструватися. Нині у нашому реєстрі 530 людей, ще 70-ти чекаємо результати ДНК, – розповідає керівник і співзасновник БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку» Роман Куць.

Після реєстрації потенційному донору відправляють поштою тест-набір. Він достатньо простий, людині потрібно зробити кілька мазків з щоки і дати згоду на дослідження. Кошти за аналіз – 40 євро сплачує тернопільський реєстр. Тож, окрім донорів, Юля та Роман постійно шукають благодійників.

– Наш проект показує що люди в Україні готові ставати потенційними донорами, можливо, ділитися своїми клітинами, щоб зберегти комусь життя. Для цього потрібно лишень поштовх і ми цей поштовх дали, – каже Роман Куць.

Нині Юлія разом з братом Юрієм і чоловіком Романом гуляють Тернополем. Молоді люди дякують Богу за врятоване найрідніше життя і можливість  – допомагати тим, хто опиняється у такій же біді.

 

Попередня стаття

У Польщі пропав 28-річний житель Тернопільщини (Фото)

Наступна стаття

Через дощі та зливи у Заліщицькому районі виникли проблеми з водопостачанням (Фото)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.