У Тернополі вшанували 75-роковини початку депортації українців з території Польщі

 8 вересня у Тернополі вшанували 75-роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Десятки тернополян, які були примусово виселені з території Польщі, представники влади і священнослужителі зібралися біля пам’ятника жертвам депортації 1944—1946 років, де відбулися мітинг-реквієм та поминальна панахида.

“Сьогоднішній день — це нагадування нашому поколінню про ціну свободи і демократії, про ціну природного людського права відчувати себе вільним і захищеним у своїй державі, на своїй Богом даній землі. 75 років тому більше 400 тисяч українців, переважно лемків, силоміць виселили з їхніх домівок. Таке ставлення до людей було типовим для комуністичного режиму. Комуністи ніколи не мали поваги до людських прав, свобод, до гідності. Ці дії комуністичного окупаційного режиму були нічим іншим, як проявом геноциду. Тому ми повинні говорити правду про комуністичні злочини проти українського народу, та вимагати міжнародного засудження комуністичної ідеології на рівні з нацизмом. Це головні передумови, щоб такі злочини не повторилися у майбутньому,” – йдеться у повідомленні на сайті Тернопільської міської ради.

На честь вшанування пам’ятної дати, в Українському домі відбулася також презентація відеофільму «Орнаменти долі. Спогади учасників».

Попередня стаття

Камери відеонагляду зафіксували підозрюваного у замаху на вбивство ректора ТНЕУ (Відео)

Наступна стаття

На тернопільському стадіоні поєдинок між “Нивою” та київською “Чайкою” (Наживо)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.