Перехід на зимові шини – безпека на дорозі, – нагадують водіям у поліції

З настанням холодної пори водіям необхідно змінити ґуму в їхніх транспортних засобах, адже це один з важливих факторів, від якого залежить безпека на дорозі, – попереджають у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Перевзувати авто варто тоді, коли температура повітря становить 5-7 градусів тепла. Уже за таких умов літня ґума втрачає ефективність. Не варто чекати снігу та стійких мінусових температур, а відправлятися в шиномонтажні майстерні за досягнення середньодобової температури повітря +7 °С.

Водіям варто бути обережними на дорозі. Рятyвaльники Тepнoпiльщини пoпepeджaють пpo cклaднi пoгoднi yмoви. Огoлoшeнo нeбeзпeчнi мeтeopoлoгiчнi явищa І piвня нeбeзпeчнocтi.

В oблacтi тa мicтi Тepнoпiль 01 лиcтoпaдa внoчi тa вpaнцi мicцями тyмaн видимicтю 200 – 500 м., нa oкpeмих дiлянкaх дopiг – oжeлeдиця.

Довідково

Фрикційні шини, відомі як «липучки» і не мають шипів. Вони прилипають до снігу чи льоду, забезпечуючи комфортне керування автомобілем на складній поверхні. При цьому «липучка» явно програє шипованим шинам на льоду, та й снігові замети долає гірше. Та якщо врахувати, що в мегаполісах дороги регулярно посипають реагентами, то у великих містах вистачить і фрикційних шин. Ще однією їхньою перевагою є більш комфортна і тиха їзда.

Шипована ґума – незамінна для засніжених чи обледенілих доріг. Однак на асфальтовому покритті в зимовий період вона буде погано зчеплюватися з дорогою, а гальмівний шлях на такій ґумі зросте. Проміжним варіантом між є шини «підшип», у них відсутні шипи, натомість є вставки.

Поки що українських водіїв, які нехтують правилами безпеки та їздять на літній ґумі взимку, не карають, однак у майже усіх європейських країнах заміна шин є обов’язковою. У деяких країнах шиповані шини заборонені, а подекуди за використання літньої ґуми взимку карають штрафом.

Відзначимо, що термін придатності більшості шин становить близько 10 років із моменту виробництва шини за умови правильного зберігання. Загалом зимову гуму прийнято використовувати не більш ніж три сезони.

Ще одна порада професіоналів стосується правильної установки старих шин. Щоб знівелювати їхнє зношення, треба кожен сезон міняти покришки місцями – передні ставить на задню вісь і навпаки. І, зрозуміло, балансувати шини за кожної нової установки, незважаючи на те, зберігалися вони з дисками чи окремо.

 

Попередня стаття

Оновлений перелік будинків у Тернополі, що можуть відключитись від централізованого опалення

Наступна стаття

Президент представляє голову Тернопільської ОДА (Наживо)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.