Рибалки на Тернопільському ставу нехтують своєю безпекою (Фото)

Попри плюсову температуру повітря, +1°C, 21 січня, на лід Тернопільського ставу вийшли рибалки. Рибалити взимку можна, якщо товщина льоду більше 7 см. Сьогодні люди нехтують власною безпекою, бо крига ще тонка, – повідомила речниця УДСНС в Тернопільській області Ірина Крупа.

Рятувальники закликають громадян знати та виконувати правила перебування на льоду.

  1. На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0): для одного пішохода – товщиною не менше 7 см; для групи людей – товщиною не менше 15 см, для масового катання на ковзанах – товщиною не менше 25 см.
  2. Забороняється виходити на тонкий лід.
  3. Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), ударяючи нею (2-3 рази в одне і те саме місце) якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг. Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена).
  4. Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші за інших, небезпечний – каламутний, малопрозорий і білий лід.
  5. При переході замерзлої водойми необхідно користуватися прокладеними стежками. Під час групового переходу льодом необхідно йти на відстані 5-6 м один від одного й уважно стежити за тим, хто іде попереду.
  6. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (вмерзлі в лід кущі, траву та інше). Дуже небезпечно виходити на лід у нічний час.
  7. Забороняється самостійно виходити на лід або кататися на льоду дітям без нагляду дорослих.
  8. Під час підльодного вилову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 4-5 м.
  9. Кожен рибалка повинен мати з собою міцну мотузку 12-15 метрів із великою глухою петлею на кінці, також в пригоді можуть стати й рятувальні шипи.
  10. Ігри та вихід на незміцнілий лід можуть закінчитися непоправною трагедією! Батькам слід максимально посилити контроль за своїми дітьми, роз’яснити їм, що тонкий лід і холодна вода становлять смертельну небезпеку.

 

Попередня стаття

Жителя Шумська не переїхали автівкою, він сам потрапив під колеса, – спростували в поліції

Наступна стаття

Вибух у клубі на Тернопільщині стався через поламану газову трубу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.