На Тернопільщині десятки єврейських надгробків викинули на смітник (Фото)

Десятки єврейських могильних плит виявили на смітнику у селі Горішня Вигнанка Чорківського району. Місцеві мешканці кажуть, надгробки вивезли «самохвалом»  ще два тижня тому.

Смітник за людськими городами. Раніше там був кар’єр, а сьогодні в урвище люди зсипають сміття. Але єврейські плити не скинули у яму, а просто вигрузили поруч. На плитах добре видно викарбувані прізвища та імена людей. Є такі, що датовані 1954 роком. Тобто це не старі поховання, а над ними вже хтось так познущався, – розповідає жителька села пані Наталя.

Представник Чортківської єврейської общини  Яків Баранов припускає, що надгробні плити вивезли не з цвинтаря, а сільського колгоспу, де вони складувалися.

У селі є колгосп. Ще за радянських часів там складували надгробні плити з єврейських цвинтарів. Минулого року у приміщення з’явився новий власник. Він і хотів вивезти пам’ятники. Ми пропонували вивезти їх на чортківський цвинтар.  Але фінансової змоги у нас не було. Вочевидь новий власник не хотів чекати та шукати компроміс, а просто викинув надгробні плити на смітник, – зауважив Яків Баранов.

Чоловік каже, спочатку самостійно розбереться у ситуації і, можливо, звергатиметься до правоохоронців.

Попередня стаття

Чи потрібні у школі уроки музики та фізкультури? (Опитування)

Наступна стаття

Десять днів тіла двох тернополян пролежали у зачиненій квартирі

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.