Медична реформа: за все платитимуть тернополяни

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

20 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект про медичну реформу. В документі чітко прописали скільки і за що платитимуть українці в медичних установах з нового року. Основна зміна, яку передбачає прийнята реформа, це – фактична відсутність безкоштовної медицини.

Не братимуть грошей за сервіс з «Пакету безплатних послуг». Документ прописуватиме новостворена Національна служба здоров’я. Його розглядатиму щороку і затверджуватиме Кабінет міністрів.

Отже, відтепер всі медичні послуги поділили на три види: безкоштовні,частково оплачувані державою і платні. При цьому, безкоштовною буде тільки екстрена допомога. Тобто та, яка є первинною і її надаватиме сімейний лікар чи педіатр. Розраховувати на безкоштовний укол обезболюючого  можуть також пацієнти, які є важкі або смертельно хворі. Для бійців АТО передбачили ще додатково лікування бойових поранень.

Частину коштів держава платитиме за послуги другого рівня: огляди, операції – такі, як видалення, наприклад, апендициту, пологи. Ціну на них також встановлюватиме нова служба. Для бійців АТО і тут передбачили виключення – весь список додаткового медичного сервісу держава оплачуватиме їм пожиттєво.

Варто зазначити, що співоплата стосується тільки тих послуг, що входять в гарантований пакет.  І, що головне, списку, де б чітко прописали: які, в якій кількості і до якого виду належать маніпуляції – не існує.

Самотужки оплачувати повну вартість тернополянам доведеться за послуги третього рівня. А це – травматологія, кардіохірургія, нейрохірургія тощо.

Голова Комітету охорони здоров’я Ольга Богомолець зазначила:

  • Цей проект призведе до закриття лікарень. Ця реформа призведе до збільшення смертності. До того, що у людей не буде грошей на лікування. Тобто, на все у людей візьмуть гроші із кишень.

Що ж стосується питання ціни медичних послуг – сягатимуть вони десятки тисяч гривень.  З цього приводу Ольга Богомолець додала:

  • Міністерство охорони здоров’я не затвердило модель розрахунку собівартості медичної допомоги з однієї причини – щоб люди не побачили реальних цін. Я бачила ці ціни, вони жахливі, вони не підйомні для людей. Тобто є операція на серце, операція із заміни суглобу – це сотні тисяч гривень. Після ознайомлення з цінами ви зрозумієте чому Міністерство охорони досі офіційно не затвердив модель розрахунку медичних послуг, не оприлюднили ціни на медичні послуги і не надали перелік того, за що після «реформи» держава вже не платитиме…».

Аби тернополяни змогли уявити вартість послуг, варто зазначити, що найдешевшою є процедура з видалення фурункулів – 7 тисяч гривень. А щоб здійснити репропротезування двох клапанів серця українцям доведеться заплатити 190 тисяч. Лікування  ж церозу печінки обійдеться в 111 тисяч гривень. Частково прейскурант можна побачити Тут. Повідомляє БЕЗцензор: альтернативні новини України.

Фото з соцмереж
Фото з соцмереж
Фото з соцмереж
Попередня стаття

Як впливає подорожчання валюти на мешканців Бережан? (Опитування)

Наступна стаття

На Бандери «Мерседес» врізався у «Тролейбус щастя» (Відео)

One Comment

    Avatar
  • я в шоці зразу на цвинтар і займати місце

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.