Артефактам, знайденим поблизу Тернопільського замку, – 6 тисяч років (Відео)


Польові археологічні дослідження Тернопільського замку та призамкової території завершили. Знайдено стіну, кут замку та колекцію трипільської кераміки.

– Трипільській кераміці 6 тисяч років, виконана з глини вручну, розмальована фарбами. Стільки років кераміка лежала в землі і збереглася досі, до того ж органічного походження, – розказує керівник ДП «Подільської археології» Богдан Строцень.

Археологи припускають, колекція трипільської кераміки – з трипільського шару, який зруйнували під час будівництва готелю Тернопіль, або її завезли пізніше.
Під час розкопок знайшли багато речей 17 – 20 століття – люльки, виделку для риби, пляшечки від французьких парфумів, ґудзики від американської та російської військових форм тощо.

У результаті досліджень навколо Тернопільського замку знайшли західну стіну та південно-східний кут замку. З півночі та сходу замок оточували глибокі рови, їх краї виявили. Знайдено також і залишки кам’яної огорожі замкового подвір’я 19 століття.

– На основі виявлених об’єктів, артефактів, залишків оборонних мурів, веж стін, башт, – зробимо історичну родзинку Тернополя. Замку можна повернути враження оборонного комплексу, – каже проектант реконструкції тернопільського замку Юрій Вербовецький.

Поруч з північним оборонним ровом на замковому подвір’ї досліджено черняхівський шар (3-4 ст. до н. е.). Черняхівські селища розташовувалися у річкових долинах, а тут – вершина мису. Існують різні версії їх походження. Відповіді зможуть дати тільки подальші археологічні дослідження.

Варто зазначити, депутати міськради прийняли програму охорони культурно-історичної спадщини Тернополя на 2017-2020 рр.

Попередня стаття

Нечітка розмітка залишає інвалідів без паркомісць (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині під колесами автомобіля постраждала дитина

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.