«Піст – не час для схуднення», – тернопільський дієтолог (Відео)


Як правильно дотримуватися посту і при цьому не лише зберегти своє здоров’я, а й примножити його, розповіла МедіаТОР лікар-дієтолог Мар’яна Лебідь.

7 січня православні святкуватимуть Різдво Христове. Цьому передує Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада. Його ще називають Пилипівським постом.

Під час посту не вживають м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту за церковним уставом не дозволяється риба, олія й вино. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна готувати з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята.

Тернопільський дієтолог Мар’яна Лебідь радить розумно підходити до посту. У жодному разі не ставити собі за ціль – схуднення. А відмова від білків тваринного походження може, навпаки, покращити здоров’я.

– М’ясо понижає pH активність вуглеводів в нашому організмі, це закислюючий продукт. Якщо забрати його з нашого раціону на певний час, робота кишково-шлункового тракту може покращитися. Це саме стосується продуктів, які мають лактозу, молоко і молочні продукти, – каже Мар’яна Лебідь.

Важливо, наголошує дієтолог, продукти від яких відмовилися, замінювати іншими. Лише так зможемо збалансувати наш раціон і не завдати шкоди здоров’ю.

– Найбільше під час посту не вистачає білків, їх можна брати з круп твердого помолу й обов’язково поєднувати з овочами. Окрім квашеного огірка, помідори чи капусти, вживати цвітну капусту, броколі, кабачок, баклажан, – розповідає дієтолог.

Але піст, за словами лікаря, показаний не всім. Вагітним жінкам, дітям, підліткам, людям, які готуються або перенесли операції, після інфекційних захворювання не варто виключати тваринні білки із раціону.

 

Попередня стаття

Інформація про зміну вартості закордонного паспорта – фейк

Наступна стаття

Леся Поліщук

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.