Застарілі спиртозаводи Тернопільщини перепрофілюють на виробництво біоетанолу (Відео)

Проект “Територія розвитку”.

На Тернопільщині 10 спиртових заводів. З них – лише 4 працюють. В «Укрспирті» шукають можливості запустити в роботу всі. Для цього керівник ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко ознайомився з їхнім технічним станом.

Відвідавши Борщівський спиртозавод, який цьогоріч відзначає 110 років з часу заснування, Юрій Лучечко пообіцяв відновити його роботу.

Гарним прикладом вважає переорієнтацію Зарубинського спиртового заводу. Підприємство, завдяки вкладам закордонних інвесторів, перепрофілювали і віднедавна воно виготовляє паливний етанол. Керівник «Укрспирту» настільки впевнений в якості тернопільського палива, що залив його в бак власної автівки.

 

– Що стосується підприємств, які простоюють  довший період часу і фактично немає можливості відновити виробництво харчового спирту – для них є сьогодні альтернатива, – каже ЮрійЛучечко. – Сьогодні треба говорити про імпортне заміщення. В Україну завозиться близько семи мільйонів декалітрів спиртовмісної речовини для хімічної та парфумерної промисловості. Якщо порівнювати, це є той обсяг спирту харчового, який сьогодні виробляє «Укрспирт» для забезпечення внутрішнього ринку. Ми можемо  збільшувати виробничі потужності і виробництво в два рази, але за рахунок інших спиртовмісних продуктів.

 

Юрій Лучечко провів нараду  з керівниками Тернопільщини та з представниками усіх спиртових заводів. Там пообіцяв допомогти в реанімації ледь жевріючих підприємств та підтримку діючим.

 

–  Ми розуміємо, що спиртова галузь може працювати частково на виробництво спирту. Тому що ринок збуту спирту обмежився у зв’язку з війною з Росією. Ми пропонуємо напрацювати концерну «Укрспирт» залучення до виробництва подібних інвесторів на прикладі Зарубинецького спиртзаводу, коли приватний інвестор прийшов, вклав майже 6 мільйонів євро інвестицій на умовах державного приватного партнерства, запустив виробництво біоетанолу.  Сьогодні на цьому підприємстві працюють майже 140 людей, середня заробітна плата понад 6 тисяч гривень, сплачено мільйони податків до Державного і обласного бюджетів. І це те, що дає надію на відновлення роботи спиртової галузі області, – розказав своє бачення виходу з кризи керівник області Степан Барна.

 

Заводи, які вже непридатні до виробництва харчового спирту, такі як Бучацький, робоча делегація радить переорієнтувати на виробництво біаутанолу. Юрій Лучечко зазначає: і директори цих підприємств, і керівники області мусять шукати вихід із ситуації, бо спиртова галузь може приносити області великі прибутки.

Попередня стаття

Критий пішохідний міст над колією залізничного вокзалу поліціятни охоронятимуть від вандалів

Наступна стаття

В Україні припиняють виробництво легківок марки Lanos

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.