Відтепер відеофіксація обшуків є обов’язковою

Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою закон про обов’язкову відео – та аудіофіксацію обшуків, обов’язковий доступ адвокатів до процесу обшуків. А також про заборону вилучення первинної документації і серверів, на яких вона зберігається.

Законом вводиться обов’язкова відеофіксація проведення такої слідчої дії, як обшук, а також під час розгляду клопотань слідчим суддею, за винятком вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором є невід’ємним додатком до протоколу обшуку.

Водночас, сторона захисту має право самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку. У той же час такі особи попереджаються про їхній обов’язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність за розголошення таких відомостей.

Крім того, запропоновані зміни до статті 236 КПК передбачають право особи, у житлі чи іншому володінні якого проводиться обшук, користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення. Йдеться у проекті Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування”.

Попередня стаття

Українців по-новому працевлаштовуватимуть у Польщі

Наступна стаття

Десантник з США привітав тернопільських військовослужбовців з святом (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.