У матеріалах тернопільських медіа домінують чоловіки (Відео)


У Тернополі відбулася перша Медіа-кав’ярня з питань гендерної чутливості тернопільських медіа. За даними досліджень експерток та героїнь утричі менше, аніж чоловіків.

Експертка Оксана Ярош здійснила гендерний моніторинг регіональних медіа у 22-х областях. Для аналізу обирала 5 друкованих і 5 інтернет-ЗМІ. У порівнянні тернопільські медіа не в усіх сферах дотримуються гендерної рівності, а отже дещо нижчі за рейтингом.

– Є сфери освіта, наука, де баланс, а є такі, де у розвитку. Власне, у нашому суспільстві є жінки й чоловіки. Проблеми стосуються обох статей. Коли в медіа спостерігаємо лише людей-експертів, які є чоловіками, ми цю тему консервуємо. Адже жіноча позиція ніяк не представлена. Це порушує гармонію розвитку суспільства, – зазначила експертка проекту «Гендерний моніторинг регіональних медіа» Оксана Ярош.

Брати коментарі лише у чоловіків, які займають керівні посади, не правильно, переконана журналістка Тетяна Тарасенко. Досвідчена медійниця моніторила тернопільські ЗМІ за останні півроку. Каже, що героями та експертами публікацій найчастіше є чоловіки, жінки становлять лише 1/3.

– Жінки можуть коментувати, серед жінок є дуже хороші фахівці. Потрібно залучати їх частіше, оскільки, це справді буде висвітлювати ту картину, яка в нас на Тернопільщині, – каже експертка Тетяна Тарасенко.

Шеф-редакторка Першого інтернет-телебачення Тернопільщини «МедіаТОР» Надія Березюк пояснює, перевагу в чоловіках-інтервюерах пов’язана здебільшого із тематикою сюжетів і програм. Зокрема, діяльність, керівні посади здебільшого стосуються чоловіків.

– Для півсотні матеріалів, які ви виготовили журналісти редакції «МедіаТОРа» в жовтні, інтерв’ю дали 125 спікерів, з них 84 синхрони чоловіків. В програмі, де ми проводимо опитування «Власне бачення», свою думку висловили 57 осіб – 35 чоловіків і 22 жінок. Статистика, яка нас здивувала, це інтерв’юери з трансляцій наживо, у складних і конфліктних ситуаціях більшість спікерів – жінки, – зазначила Надія Березюк.

Журналістська спільнота прагне відповідати стандартам незалежних медіа. Фахівці рекомендують подавати гендерно збалансовану інформацію. Тож під час Медіа-кав’ярні шеф-редакторка «МедіаТОРа» разом з колегами-медійниками підписали Декларацію гендерно чутливої журналістики.

 

Попередня стаття

Понад 100 тисяч гривень сплатять недобросовісні перевізники Тернопільщини

Наступна стаття

У кількох тернопільських будинках відтепер цілодобово є гаряча вода

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.