У ніч на Водохреща дівчата ворожать на долю

Зимові свята завершуються. Завтра, 19 січня, тернополяни відзначатимуть Хрещення Господнє – третій і завершальний празник зимових свят. А вже через декілька тижнів наступить найсуворіший у році — Великий піст, який триватиме до Великодня.

 

Сьогодні ж віруючі люди відзначають другий Святий Вечір або “Голодну кутю”. Увесь цей день вони постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря.

 

Із Йорданом пов’язані численні народні прикмети та обряди. В цей день у всіх містах і селах святять воду. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. Факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року, залишається загадкою й досі.

 

Цікавою традицією напередодні Водохреща залишається ворожіння. В ніч з 18 на 19 січня незаміжні дівчата намагаються дізнатися свою долю. Ще наші прабабусі використовували багато способів дізнатися, що їх чекає попереду.

Найпопулярнішими із них є:

 

Суджений-ряджений – ворожіння з чоботом. Вийшовши з дому, дівчина кидала його перед собою. Куди показував носок, звідти й судженого чекати. Якщо ж він вказав на будинок, сидіти ще цілий рік в дівках.

 

На ім’я чоловіка – довідатися ж ім’я майбутнього чоловіка простіше простого. Достатньо лише вийти на вулицю і попросити назвати першого зустрічного чоловіка його ім’я. Буває, що це гадання дійсно відповідає на сокровенне питання.

 

Найбільші відчайдухи зважуються на ворожіння з дзеркалами. Для цього потрібно зробити тунель з двох дзеркал, зі свічками з двох сторін. Опівночі в дзеркальному коридорі повинна з’явитися фігура судженого.

 

Також можна загадати на сон. Лягаючи ввечері спати, покласти під подушку гребінець і попросити судженого прийти розчесати волосся. Або, з’ївши перед тим чогось солоного, попросити у нього води. Ще один різновид такого ворожіння: покласти під подушку чотири королі з колоди карт, а вранці згадати, який з них приснився.

 

І п’ятим поширеним способом дізнатися долю є ворожіння на сімейне щастя. Опівночі набрати в чашу води, акуратно вливаючи туди яєчний білок, питати, що чекає в новому році. Бажано, щоб яйце було домашнє. Поставити посуд на 3 години в затишне місце, щоб не було спокуси заглядати в нього кожні 15 хвилин. Після закінчення часу подивитися, як же згорнувся білок.

 

Переважно, жінці, яка ворожила, все підкаже її фантазія. Неважко здогадатися, що серце – до любові, обличчя дитини – до появи малюка. Головне – прислухатися до інтуїції.

 

Зазначимо, що церква вважає ворожіння язичницькою традицією.

Попередня стаття

У Бережанах 18-річний хлопець викрав каналізаційний люк

Наступна стаття

У Тернополі водій під дією наркотиків спричинив ДТП

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.