Тернополян закликають щепитися від хвороби, спалаху якої ще немає (Відео)


Епідеміологи та інфекціоністи прогнозують: після спалаху кору в Україні може бути спалах значно небезпечнішого захворювання – дифтерії. Зважаючи на низький рівень вакцинації, це захворювання може спричинити епідемію.

Згідно з календарем щеплень, аби захистити дитину від дифтерії, її треба вакцинувати у 2, 4 і 6 місяців, а потім – у півтора року. Для таких профілактичних щеплень у поліклініках є індійська вакцина АКДП. У 6 років дитині вводять двокомпонентну вакцину проти дифтерії і правця (без кашлюка). А далі кожні 10 років треба проводити ревакцинацію, аби підтримувати імунітет проти дифтерії. Відтак вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

– Це інфекційне захворювання, викликане дифтерійною бактерією, що передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи та може привезти до летальних випадків.

Під час епідемії дифтерії в Україні у 90-х роках захворіло майже 20 тисяч людей, 696 з них померли. Зупинити епідемію може вакцинація. На Тернопільщині ін’єкцій достатньо, понад 240 тисяч доз, – розповідає завідувач відділу епіднагляду «Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України» Марія Павельєва.

Тернополяни зізнаються, не всі мають щеплення від дифтерії. Частина остерігається неякісного виробництва.

– Я не маю жодного щеплення від дифтерії, але це небезпечна хвороба. Онуки мої також поки що не вакциновані, ми не довіряємо тим вакцинам що є в поліклініці. Замість пропонованої індійської, замовили бельгійську. Будемо колоти її, – розповідає тернополянка Ганна Кікта.

Епідеміологи наголошують, коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити: слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк залоз у шиї. Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.

Ускладнення від дифтерії можуть включати: блокування дихальних шляхів, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ушкодження нерва (поліневропатія), легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

 

Попередня стаття

Через зловживання службовців школа на Тернопільщині залишилась без покрівлі

Наступна стаття

На мокрому тротуарі у Тернополі лежав п’яний чоловік (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.