Обрати лікаря тернополянам потрібно до 1 квітня (Зразок декларації)

Фото з відкритих джерел

Визначитися з вибором сімейного лікаря або лікаря первинної медичної допомоги та укласти з ним відповідний договір тернополяни повинні до 1 квітня. Адже потрапити до спеціаліста вузького профілю вже через місяць можна буде тільки із направленням від терапевта, з яким підписали декларацію.

 

Прив’язаною до місця прописки людини медична допомога – не буде. Відтак, люди можуть обирати лікаря і медичний заклад, який забажають, – повідомляє ІА ZIK. У МОЗ наразі дають певні рекомендації щодо нововведення:

 

1. Спершу потрібно визначитися з лікарем. Якщо знайомого хорошого лікаря у вас немає,  можна звернутись у місцевий відділ охорони здоров’я. Також можна завітати у будь-який медичний заклад і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати у місцевому відділі охорони здоров’я або безпосередньо в реєстратурі. Обрати іншого лікаря можна буде без будь-яких перешкод. Якщо вам знадобиться допомога, а ви перебуваєте в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

 

2. Наступне, що потрібно зробити – написати декларацію. Документ – безстроковий, а тому переписувати його щороку не потрібно. Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

Необіхдні при цьому документи – ваш паспорт та ідентифікаційний номер, а у разі, якщо мова йде про вашу дитину, тоді ще й свідоцтво про її народження та документи обох батьків або опікунів.

Заповнюватимене декларацію лікар в електронному варіанті. Опісля, роздрукує її у двох примірниках, які потрібно буде підписати. Один із примірників залишається заявнику.  Відтепе ви можете співпрацювати. Варто зазначити, що за рекомендацією МОЗ, один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів. Проте можуть бути і виняткові ситуації.

 

3. Звертатись до вашого лікаря ви можете із будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності направлятимуть до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму «Доступні ліки» та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну.

 

Людина, яка підписала із лікарем договір, матиме матиме право вимагати:

– спостереження за станом здоров’я пацієнта;
– діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, ускладнень під час вагітності;
– супровід пацієнта з хронічними захворюваннями;
– надання невідкладної допомоги;
– скерування пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;
– проведення профілактики (вакцинації, оглядів та досліджень пацієнта з групи ризику). Повідомляє IA ZIK.

Попередня стаття

У Тернополі на Шпитальній злочинець пограбував пенсіонерку

Наступна стаття

«Жодна жінка не відмовиться від привітань з 8 березня», – тернополяни (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.