Застаріле обладнання і небезпечна траса: тернопільським біатлоністам бракує коштів (Відео)


Єдину біатлонну базу в Тернопільській області утримувати нікому. Спорядження доживає віку, а трьох кілометрову трасу забудовують, скаржаться спортсмени.

 

На спортивному комплексі ФСТ «Колос» готувалися олімпійці Дмитро Підручний, Віталій Труш, Олена Підгрушна та Анастасія Меркушина.

 

Нині сестра Анастасії тринадцятирічна Олександра також відпрацьовує підйоми та спуски на трасі в Підгородньому.

 

– База і стрільбище ніби непогані, але ніхто ним не займається. Від морозу заклинюють клапани й часто відлітають. База стара, все розвалюється, – ділиться біатлоністка Олександра Меркушина.

 

Відколи працює біатлонна база, констатує президент федерації біатлону Віктор Щур, – жодне спорядження не замінювали.

 

– Цим установкам вже більш, як тридцять років, стрільбище з 1987 року. Воно потребує реконструкції.

 

З обох сторін траси приватна забудова. А польова дорога, що розсікає тренувальну – часто наражає спортсменів на небезпеку.

 

– По ролерній трасі їхав грузовик, я ледь шок не дістала, а в мене поїхав маленький хлопчик і на швидкості повертатиме назустріч цій машині. Він же не зможе зупинитися, гальм немає, – розповідає тренерка з біатлону Ірина Меркушина.

 

Фінансувати базу з держбюджету припинили ще два роки тому. Підтримують її поки за кошти обласної та Всеукраїнської федерацій. Хоча тренери переконанні, при належній підтримці – тут можна створити навіть західно-регіональний центр розвитку біатлону.

 

– Дітки є, ми от два тижні назад проводили чемпіонат області. Брало участь понад вісімдесят. У нас є групи початкової підготовки, тренери на добровільних засадах готують. Є традиції, перспективи, я думаю буде біатлон в Тернополі, – каже президент федерації біатлону Тернопільщини Віктор Щур.

 

Місцеві чиновники допомагали біатлонній базі, як могли. Того року навіть витратили 100 тисяч гривень на борги «Колосу». Та оскільки підприємство є приватним, каже Віктор Мацикур, свої проблеми мусить вирішувати самостійно.

 

– Обласна рада, обласна адміністрація з цього процесу усунуті, оскільки, зараз відбувається процес передачі майна від ФСТ «Колос» до державного Центру до олімпійської підготовки з біатлону в державну форму власності. Це підприємство підпорядковане Міністерству молоді та спорту. Ми свою частину виконали, – каже начальник управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА Віктор Мацикур.

 

Тим часом юні вихованці відточують вміння на старому стрільбищі, аби достойно виборювати звання світових презерів, і вірять, що зможуть тренуватися вдома.

Попередня стаття

Тернопільські студенти створили 3D-моделі замків нашого краю

Наступна стаття

Тернополян влаштувався на завод, щоб красти деталі (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.