Португальці познайомляться з Тернопіллям завдяки спадщині Пінзеля (Відео)


 

Європейці відкривають для себе Тернопілля через Пінзеля, – переконаний засновник культурно-мистецького проекту «Під Зорею Пінзеля» Тарас Демкура. Шість років тому твори видатного майстра, котрий працював у нашому краї, представили в Луврі. Черга на виставку скульптур до каплички Сент-Шапель стояла три місяці.

 

А вже 14 квітня найбільший Національний палац Португалії Мафра відчинить свої двері для презентації однойменного проекту. До його створення, за сприянням благодійного фонду «Родини Демкур» та дизайнерки Ілони Лобан, долучилися знані західноукраїнські художники.

 

– Вперше наша Тернопільщина, Йоан Пінзель. буде представлений в самому престижному королівському палаці Мафра, де в залі презентуватимуть проект “Під Зорею Пінзеля”. Завдяки ньому ми відкриваємо нашу українську автентику, а через культурні проекти шукатимемо економічну співпрацю. Наступного дня проводитиметься дискусійна панель, де ми запросимо представників португальського бізнесу через Міжнародну торгову палату, – розповідає куратор культурно-мистецького проекту «Під Зорею Пінзеля» Тарас Демкура.

 

Презентація проекту відбудеться за підтримки управління публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України та Посольства України в Португальській Республіці. Культурно-мистецький захід у Лісабоні, частиною якого стануть бізнес-зустрічі, триватиме два дні.

 

– Європа хоче нас сприймати сучасним креативним мистецтвом, мистецтвом класичним, у тому числі бароковим мистецтвом. У Лісабоні буде велика культурно-мистецька програма, складатиметься з двох частин, це і демонстрація двох фільмів, і розповідь про вівтарного майстра Йоана Пінзеля. Друга частина присвячена повністю автентичним строям галичан 19 століття, – каже керівник проектів благодійного фонду «Родини Демкур» Наталія Волощук.

 

Між Тернополем та Лісабоном поки немає угод про співпрацю, – каже начальник управління стратегічного розвитку Тернопільської міськради Юрій Дейнека. Тому культурні й мистецькі обміни між представниками країн та українською діаспорою вагомі для Тернопільщини.

 

 – Важливий крок, який започаткував Тарас Демкура із своїм колективом, це крок, який є надзвичайно важливий у налагодженні хорошої співпраці не просто між країнами, Україною та Португалією, але між містами, окремими бізнес середовищами і, особливо на рівні культурної співпраці,  – каже Юрій Дейнека.

 

Діаспора, каже Тарас Демкура, є потужним лобістом, а культурна дипломатія несе промоцію нашого краю. Тож після виставки в Португалії готуватимуться до презентації спадщини українського генія в Іспанії.

 

 

 

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщині одесит в одесита викрав автомобіль “TOYOTA Prado”

Наступна стаття

На Великодні свята у Тернополі трапилося близько десятка пожеж

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.