У психіатричних медзакладах Тернопільщини неналежно утримують хворих

фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

У медичних закладах Тернопільщини перевірили дотримання конституційних прав громадян під час надання їм психіатричної допомоги. У тому числі – забезпечення режимних вимог, умов тримання і лікування у примусовому порядку. Перевірку здійснили працівники прокуратури області із залученням фахівців контролюючих органів.

 

У результаті проведеного заходу встановили непоодинокі порушення у діяльності закладів. Зокрема, лікарі-психіатри іноді пропускають 24-годинний строк підготовки та направлення до суду заяви щодо госпіталізації хворих до психіатричного закладу в примусовому порядку. Також виявили, що хворого впродовж тримавалого часу не переводили у психіатричний заклад із суворим наглядом.

 

Порушення здійснювалися й щодо матеріально-побутового забезпечення осіб, які утримуються у психіатричних закладах. Лікувальні заклади не забезпечені постільною білизною у достатній кількості. У раціоні харчування пацієнтів практично відсутні висококалорійні поживні харчові продукти  – м’ясо, молоко та риба. Недостатньою є також кількість свіжих овочів, а фруктів немає. 

 

На один день харчування хворого виділяють в середньому лише 9 гривень 70 копійок. Заклади не забезпечені необхідним посудом. Через це у харчоблоках використовують надщерблений та потрісканий столово-кухонний посуд, що потребує заміни.

 

Не дотримано правил зберігання лікарських засобів – їх зберігають без упаковок виробника або в одній упаковці ліків різних серій та виробників одного найменування.

 

Також, у діяльності психіатричних закладів є порушення протипожежного законодавства. Недостатньою є кількість первинних засобів пожежогасіння, відсутня автоматична пожежна сигналізація. Дерев’яні конструкції будівель не оброблені вогнетривким розчином.

 

Згідно з результатами перевірки місцеві прокурори внесли керівникам медичних закладів 7 вказівок. Їх розглянули та задовольнили, до дисциплінарної відповідальності притягнули 4 службові особи. Прокуратурою області внесено узагальнену вказівку начальнику управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, яка перебуває на розгляді. Повідомляє прес-служба прокуратури Тернопільської області. 

 

підготувала Людмила Маліброда

Попередня стаття

На Тернопільщині жінка порізала пенсіонера за домагання 10-річної дочки

Наступна стаття

На Бучаччині позашляховик зіштовхувся з вантажівкою

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.