Епідеміологи розповіли, де в тернопільських парках найбільше кліщів

Лікарі-епідеміологи оголосили результати досліджень у тернопільських парках щодо заселеності кліщами. Відтак найбільшу чисельність цих комах виявили у «Парку здоров’я» та лісопарку «Кутківці».

«У районі телевежі було зібрано 104 іксодових кліщів, чисельність склала 49,5 екз. на 1 прапоро-км, в «Парку «Здоров’я» – 56 кліщів, чисельність – 16,5. У парку «Національного відродження» скупчення кліщів реєструвалися  на ділянках ближче до вул. С. Бандери. Зібрано 77 кліщів, чисельність склала 11 екз. У гідропарку «Топільче» скупчення кліщів відмічалися вздовж річки Серет, біля повалених дерев, пнів, в місцях, де було багато минулорічного опалого листя. Біля «Моржатника» іксодові кліщі поки що не виявлялися. Зібрано 21 кліщ, чисельність склала 4,7 екз. на 1 прапоро-км. У парку ім. Т. Шевченка реєструвалася найменша чисельність кліщів. Зібрано лише 3 кліщі, чисельність склала 0,7 екз. на 1 прапоро-км. Така мала чисельність пов’язана з проведенням регулярного прорідження, розчищення  сушняку і бурелому, безладної порослі молодих дерев і чагарників, пнів, викошування трави, протикліщових обробок. Таким чином, обстеження показали наявність кліщів у всіх парках Тернополя та ризики нападів на людей», – повідомляє обласний лабораторний центр.

Лікарі-епідеміологи наголошують: кліщі нападають протягом доби за будь-якої погоди. У теплі дні найагресивнішими вони бувають з 8 до 11 год., у спеку стають малоактивними, а з 17 до 20 год. їх агресивність поновлюється. У похмурі дні активність кліщів впродовж дня не змінюється. В області реєструються два піки активності кліщів: квітень-травень, серпень-вересень.

Підготувала Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

У Тернополі змагаються рятувальники зі всієї України

Наступна стаття

У Тернополі згорів автомобіль MERCEDES Sprinter

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.