СБУ попереджає про можливу масштабну кібератаку (Відео)


фото з відкритих джерел

Служба безпеки України попереджає про можливу масштабну кібератаку на державні структури та приватні компанії напередодні фіналу Ліги Чемпіонів та надає рекомендації із захисту від неї.

 

Фахівці з кібербезпеки СБУ вивчають чергову можливу хвилю масового ураження розміщених в Україні мережевих пристроїв. Шкідливе програмне забезпечення, яке може бути використано хакерами, отримало умовну назву VPNFilter.

 

* VPNFilter — багаторівневе модульне шкідливе програмне забезпечення з універсальними можливостями, які забезпечують проведення як кіберрозвідки та і деструктивних кібероперацій.

 

Подібні атаки фіксувались по всьому світу починаючи з 2016 року. Проте, за отриманою інформацією, цього разу географічна націленість атаки спрямована саме на український сегмент мережі Інтернет.

 

Висновки криміналістичного дослідження засвідчують, що вірусне програмне забезпечення VPNFilter дозволяє зловмисникам перехоплювати весь трафік, що проходить через уражений пристрій (включаючи дані авторизації та персональні дані платіжних систем), збирати та вивантажувати інформацію, віддалено керувати інфікованим пристроєм та навіть виводити його з ладу.

 

Особливу небезпеку VPNFilter несе для автоматизованих систем управління технологічними процесами (SCADA), оскільки через ідентифікацію специфічних протоколів обміну технологічними даними зловмисники отримують можливість обрати такі об’єкти першочерговими цілями. Виявлені ознаки свідчать про готування кібердиверсій на об’єктах національної критичної інфраструктури, що викликає особливе занепокоєння.

 

Фахівці СБУ вважають, що інфікування обладнання саме на території України ‒ підготовка до чергового акту кіберагресії з боку РФ, спрямованого на дестабілізацію ситуації під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів. Про це свідчить й те, що запланований механізм кібератаки збігається з техніками, які використовувались у 2015-2016 роках в ході кібератаки BlackEnergy.

 

Об’єднані можливості з криміналістичного аналізу загроз, які є у розпорядженні Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ, та наявні міжнародні канали Національного контактного пункту цілодобової мережі «24/7» Національної поліції України вже задіяні для нейтралізації прихованої мережевої інфраструктури зловмисників. Але підкреслюємо, що без ліквідації власниками вразливостей кінцевого обладнання неможливо запобігти новим хвилям подібних кібератак.

 

Враховуючи можливі ризики, СБУ та Нацполіція невідкладно та адресно поінформували потенційні «жертви» атаки. На виконання вимог Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки» СБУ, зокрема, поінформувала відповідні об’єкти критичної інфраструктури та органи державної влади (у тому числі з використанням платформи MISP-UA). У свою чергу ДКП НПУ зосередила зусилля із допомоги суб’єктам вітчизняного бізнесу та громадянам.

 

Наразі фахівцям відомо про уразливість наступних мережевих пристроїв:

Linksys Devices: E1200, E2500, WRVS4400N;

Mikrotik RouterOS Versions for Cloud Core Routers: 1016, 1036, 1072;

Netgear Devices: DGN2200, R6400,        R7000, R8000, WNR1000, WNR2000;

QNAP Devices: TS251, TS439 Pro, Other QNAP NAS devices running QTS software;

TP-Link Devices R600VPN. 

 

Повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. 

 

Попередня стаття

Мешканці Слівенської не дали спорудити кіоск у сквері (Відео)

Наступна стаття

Нині рух транспорту в центрі Тернополя перекриють (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.