Тернополяни масово розкуповують татар-зілля (Фото)

 

Мешканці Тернополя готуються до одного з найбільших християнських свят – Трійці. У місті активно купують татарське зілля. Ним, кажуть, прикрашають оселі.

 

Пані Ольга пригадує, як ще змалку в її селі на Підгаєччині замаювали все подвір’я. Нині мешкає в Тернополі, у квартирі ставить зілля в куток. Так, каже, створює святковий настрій.

 

Продавці називають цю рослину по-різному: і швар, і татар-зілля, і мочар. Але наголошують, що він є різний, тому при купівлі краще звертати увагу на той, що пахне. До Тернополя продавчиня Іванна привезла швар з Гусятинського району. У місцевому ставі жінка нарвала його завчасно. Нині, каже, тернополяни дуже швидко його розкупають. А коштує невеличкий оберемок від 15 до 20 гривень.

 

Варто зазначити, за повір’ями предків, татар-зілля має магічну силу, вважали, що оберігає від злої сили. А названа ця рослина татарським зіллям, тому що за легендою, її привезли на нашу землю татари. Вони брали з собою в похід для очищення води: з будь-якої водойми напували коней і пили самі лише після того, як у воду було накидано стебел татар-зілля разом з корінням. Воно завдяки своїй живучості швидко прийнялось і поширилось берегами річок та озер.

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Сотня тернополян з малечою на велосипедах проїхалися містом (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині батьки кажуть, як «законно» записують діток в дитсадок

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.