Тернополянам пояснили, звідки у більшості взялася заборгованість за тепло

Після завершення опалювального сезону почастішали звернення тернополян, яким були призначені субсидії. Люди звертаються за роз’ясненнями щодо нарахованих платежів за послуги. Зокрема, чому в них виникла заборгованість за отримані  послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, – йдеться на сайті КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

 

У підприємстві пояснили, що субсидія призначається окремо на опалення та окремо на гарячу воду. По закінченню опалювального періоду невикористані субсидії за результатами перерахунку повертаються підприємством до бюджету. Зверніть увагу, що у рахунку виділені призначені субсидії по опаленню та по гарячій воді.

 

Для прикладу родині із 3 чоловік призначено субсидію по опаленню – 1 тисяча 300 гривень та по гарячій воді – 250 гривень. Обов’язкова частка плати встановлено відповідно 130 гривень та 35 гривень кожен місяць. Опалювальна площа помешкання – 50 м2. Субсидія призначається та нараховується кожен місяць по встановлених тарифах – 30,52 грн./м2 опалювальної площі за опалення та 67.04 грн/м3 – за гарячу воду.

 

Виконуючи вимоги законодавства КП «ТМТКЕ» проводить нарахування плати за опалення з врахуванням температури зовнішнього повітря за розрахунковий місяць. Розрахункова плата наприклад в листопаді 2017 року за опалення становила 24,6585 грн/м2, що майже на 6 гривень менше, ніж встановлений тариф.

 

Родині за листопад нараховано за опалення 1 232, 93 грн. (50 м2 х 24,6585 грн/м2). Тобто в рахунку ми побачимо переплату за опалення 1 233,93 – 1 300 (субсидія) = – 67,07 гривень за рахунок призначеної субсидії. Родина у листопаді економила та використала тільки 1 м3 гарячої води, хоча призначено субсидію для відшкодування 4,8 м3 (соціальна норма 1,6 м3 на одну особу множимо на три особи). У рахунку теж буде відображена переплата по гарячій воді.

 

На цьому прикладі показали, що родина у листопаді має переплату за послуги за рахунок призначених та невикористаних субсидій. У наступні розрахункові місяці ця переплата  зарахована окремо по опаленню та окремо по гарячій воді, а за результатами опалювального періоду до 1 червня 2018 року  проведено перерахунок субсидій та невикористані субсидії повернуті підприємством до бюджету.

 

За результатами перерахунку у Споживача виникне заборгованість, якщо він не оплачував щомісяця обов’язкової частки за послуги, що визначена у Повідомленні про призначенні субсидії. Тому важливо щомісяця оплачувати обов’язкову частку витрат на оплату послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Повідомляє КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

 

Людмила Маліброда

Попередня стаття

У Тернополі на Чумацькій водій вчинив стрілянину

Наступна стаття

Тернополяни попрощалися із 20-річним Віталієм, якого побили біля нічного клубу (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.