Яка різниця між мангалом, грилем та барбекю

Сезон шашликів офіційно відкритий, і настав час розібратися, чим відрізняються усі ці прилади, на яких зазвичай смажать м’ясо та овочі на природі.

 

Почнемо з мангалу. Просто тому що це найбільш зрозуміла у наших краях штука. Мангал, по суті, це така чаша (у давнину була мідною, зараз – металева або чавунна), у якій спалюють дрова і на вугіллі потім смажать м’ясо, рибу та овочі. Причому смажать зазвичай на шампурах, рідше – на решітці.

 

Спочатку мангали були круглими, мода на металеві прямокутники з’явилася за часів Радянського союзу. Кришки у мангалу немає на відміну від грилю та барбекю. Також на відміну від грилю та барбекю мангал можна зробити із підручних матеріалів, наприклад, цеглин або просто викопати глибоку яму так, щоб над “прірвою” можна було покласти шампури.

 

Із барбекю дещо інша історія. Якщо говорити про сам барбекю-агрегат, то в оригіналі це досить складні стаціонарні пристосування, які встановлюють на вулиці. До них додається комплект з варочної поверхні, коптильні, тандиру та інших складних речей, які дозволяють запікати м’ясо, птицю та рибу на вугіллі.

 

Що стосується більш простих і мобільних “барбекюшниць”, то із вигляду вони більше нагадують великий казанок на ніжках. У казанок складається вугілля, зверху встановлюється решітка. Кришка на барбекюшницях може бути, але її наявність необов’язкова.

Принцип роботи барбекю можна охарактеризувати як low&slow – це значить, що м’ясо томиться при невеликому нагріванні порівняно довго і може набувати копченого смаку. Якщо у якості джерела тепла використовується вугілля, то смажені шматочки просочуються деревним ароматом.

 

А ось гриль – це насамперед спосіб приготування страв. Принцип роботи грилю можна описати як high&quick – тобто сильний жар і швидке приготування. Продукт піддається “шоковій” термічній обробці під впливом високої температури. За рахунок такої схеми продукт набуває золотистої скоринки, але при цьому залишається соковитим всередині.

 

Якщо говорити про конструкцію під назвою гриль, то, по суті, це глибока пательня, розміри якої можуть бути дуже різні. Грилі бувають газові, електричні, вугільні та дров’яні. Ними можна користуватися як вдома, так і брати з собою на природу. Принципова відмінність грилю полягає у тому, що він оснащений кришкою, завдяки якій продукти можна не тільки смажити, а ще й томити і коптити.

 

Гарного Вам відпочинку і, звичайно, смачного!

 

Джерело: Харчі

Попередня стаття

Десятки активістів захищають парк Нацвідродження від «тітушок» та забудови (НАЖИВО)

Наступна стаття

Померла 5-річна Віка, яка травмувалась в ДТП за участю військового авто неподалік Тернополя

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.