Цікаві факти про дощ, яких Ви точно не знали

Про дощ все давно відомо: з чого він складається, звідки береться та чому буває сильним. Та більшість з людей навіть не уявляє, наскільки багато існує незвичайних і цікавих фактів, з ним пов’язаних.

 

Чи знали Ви, що дощ став причиною появи прогнозів погоди по радіо. Якось американський співвласник радіостанції потрапив під дощ, і він заснував нову рубрику прогнозу погоди, в якій розповідалось про дощ кілька разів на добу.

 

У дощу немає запаху. Запах, що ми відносимо до аромату дощу, насправді виділяють актин і ціанобактерії. Речовина, що надає дощу запах, називається геосмін. А один зі ста мільйонів людей страждає алергією на дощ. Будь-який вплив води на шкіру викликає почервоніння, набряки, а потрапивши під дощ такі люди можуть померти.

 

Всі фрази Гідрометцентру про дощ мають конкретний зміст. Наприклад, при фразі «короткочасний дощ» то мається на увазі, що тривалість дощу буде не більше 3:00. Фраза «без істотних опадів» зовсім не означає, що дощу не буде, це означає, що дощ випаде не більше 0,3 літра на квадратний метр. Вираз «очікується дощ» означає тривалість дощу не менше половини доби.

 

Розмір дощових крапель – від 0,5 до 6-7 мм. Краплі з діаметром більше 6-7 мм розбиваються у процесі падіння з хмар на менші краплі, тому навіть при сильній зливі діаметр крапель не перевищить 6-7 мм.

 

Сьогодні можна штучно влаштувати дощ. Частинки сухого льоду скидають з літака прямо на купчасті хмари. В хмарі вуглекислота обволікається водою і падає як сніжинка, при падінні нагріваючись і перетворюючись в дощ. Таким способом, можна боротися з посухою або розсіювати хмари.

 

Джерело: prolviv.com

Попередня стаття

«Пончик, компот і салат», – тернополяни про мінімальні витрати на їжу

Наступна стаття

У Тернополі оштрафували піротехніка, який влаштував весільний феєрверк

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.