Затемнення століття: сьогодні тернополяни побачать кривавий місяць

Сьогодні, 27 липня відбудеться повне затемнення Місяця – найдовше за все 21 сторіччя. А поряд можна буде спостерігати Марс, як яскраву помаранчеву зірку – і все це неозброєним оком!

 

Місячне затемнення відбувається, коли Земля опиняється між Сонцем і Місяцем, і наш супутник потрапляє в тінь Землі, тобто, по суті, ці небесні тіла вибудовуються в ряд.

 

Таке явище часто називають червоним місяцем. Це пов’язано з візуальним ефектом, який виникає, коли сонячні промені, що проходять по дотичній до земної поверхні, розсіюються в атмосфері Землі і частково досягають Місяця.

 

Земна атмосфера найбільш прозора для променів червоно-помаранчевої частини спектру, отже саме ці промені досягають поверхні Місяця при затемненні, що і надає йому червоного відтінку.

 

Варто відзначити, що в це затемнення Місяць буде виглядати меншим, ніж зазвичай. Орбіта місяця не зовсім кругла, і 27 липня Місяць буде знаходитися в апогеї – тобто на максимальному віддалені від Землі.

 

В цьому році повне місячне затемнення зможуть побачити жителі Східної Африки, Близького Сходу і Центральної Азії. Відмінний огляд буде у вчених в Антарктиці. Неозброєним оком спостерігати за затемненням зможуть і всі жителі України – якщо, звісно, цьому не стане на заваді погода та висока хмарність.

Спостерігати за затемненням можна за таким графіком:

  • Початок – 21.24
  • Повна фаза – 22.30
  • Найтемніша фаза – 23.21
  • Кінець повної фази – 00.13
  • Завершення затемнення – 1.19
Попередня стаття

У ставку на Тернопільщині втопився дев’ятикласник

Наступна стаття

Закордонні ретрокари мандрували історичними місцями Тернопілля (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.