Майже півмільйона жителів Тернопільщини підписали угоди з сімейними лікарями

Проект “Тернопіль time”

На Тернопільщині з сімейними лікарями укладено 447 тисяч декларацій. Це один з найвищих показників серед інших регіонів України. Однак жоден лікувальний заклад області ще не підписав угоди з національною службою здоров’я. Це відтерміновує завершення першого етапу медичної реформи, тобто реалізацію принципу, коли «гроші йдуть за пацієнтом».

Національна служба здоров’я оголосила ряд умов для медичних закладів, які готуються до підписання угод. «Серед умов: створення некомерційного неприбуткового підприємства, отримання ліцензії, необхідне медичне обладнання. Це основні вимоги для укладання угод між лікувальними закладами та національною службою здоров’я. Проблемою залишається те, що наші медичні заклади не забезпеченні необхідним обладнанням, якого вимагає національна служба здоров’я. Наразі ми докуповуємо це обладнання. Сподіваємося, що наші лікувальні заклади до кінця року стовідсотково підпишуть угоди з національною службою здоров’я», – каже начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук.

В результаті реформування первинної ланки охорони здоров’я, на одного пацієнта з державного бюджету виділятимуть в середньому 370 грн. Відтак у сімейного лікаря він отримуватиме ряд послуг.  «Сімейний лікар проводитиме аналізи крові та сечі, електрокардіограму, вимірюватиме зріст, вагу; проводитиме швидкі тести на вагітність, гепатит, ВІЛ, інфаркт міокарда», – додає Володимир Богайчук. В результаті пацієнт матиме право на безкоштовне обстеження, призначення лікування, направлення до вузьких спеціалістів.

До слова, понад 150 медичних закладів в Україні вже отримали гроші на обслуговування пацієнтів за новою моделлю. Найбільше таких закладів у Полтавській, Дніпропетровській, Вінницькій областях і столиці.

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Півсотні гонщиків приїдуть у Тернопіль на Чемпіонат світу з водно-моторного спорту

Наступна стаття

Чим відрізняється фізкультура від спорту

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.