Преображення Господнє: походження та історія свята

19 серпня православні та греко-католики святкують Преображення Ісуса Христа. Згідно з Євангеліями, у цей день Христос завів апостолів Петра, Якова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними. Обличчя Ісуса засяяло, одяг став білим. З’явилися старозавітні пророки Ілія та Мойсей, що говорили з Христом про його смерть. У кінці присутніх осінила світла хмара, з якої почувся голос: “Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайте!”.

 

Під час Преображення Отець і Дух Святий свідчили, що Ісус поєднує людське й божественне начало. Присутність пророків означала об’єднання Старого та Нового Заповітів. Преображення відзначається церквою з IV ст. Вважається одним з найбільших свят після Великодня.

 

19 серпня православні святкуватимуть другий Спас. Це традиційне свято врожаю. У народі його називають Яблучним Спасом або Преображенням Господнім. Цього дня у церкві освячували яблука, колоски пшениці. Плоди символізують подяку Богу за урожай. Зараз у святковий кошик господині, окрім яблук, кладуть виноград, сливи, персики, груші.

 

Джерело: Газета.ua

Попередня стаття

Понад дванадцять тисяч першокласників області піде до Нової української школи

Наступна стаття

Повертаючись з відпочинку, молодий тернополянин загинув в ДТП (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.