28 серпня – День міста Тернопіль

День міста Тернопіль відзначається 28 серпня. Назва міста походить від прізвища власника-засновника Яна Амора Тарновського. До 1944 року місто називалося Тарнопіль. Існує також версія про те, що неподалік від міста росло тернове поле й тому так назвали це місто.

 

У 1540 році польський король Сигізмунд I видав грамоту краківському каштеляну Яну Амору Тарновському на заснування міста та володіння землею навколо нього.

 

У 1809-1815 роках місто входило до складу Росії. Під час першої світової війни в 1914 році було зайняте російськими військами, а в 1915 – військами центральних держав. Після першої світової війни місто перебувало у складі Польші. В 1939 році було зайняте Червоною армією і увійшов до складу УРСР. Під час Великої Вітчизняної війни було у 1941 році захоплене німецькими військами, в 1944 році звільнене Радянською армією.

Попередня стаття

Тернопільський парк заполонили білки (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині передбачають прохолодну дощову погоду

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.