Мати-одиначка з Тернополя не може віддати донечку в садок, бо не має грошей і прописки (Відео)


Першовересневі клопоти. Поки одні батьки купують зошити та бантики для своїх дітей, у Тернополі – шукають гроші, щоб заплатити за державний дитсадок.

 

Нагадаємо, За таке нововведення депутати міської ради проголосували ще у 2017 році.

 

У мами-одиначки Юлії Мадараш такої змоги немає. Зарплати ледь вистачає на оренду житла. Тому боїться що її донечка залишиться без святкової лінійки.

 

– Я заробляю в місяць 3500. З цієї суми 1700 повинна віддати за дитячий садок, 130 – за орендоване житло, а на прожиття залишається мізер. На кілька сотень гривень я повинна взути, одягнути та нагодувати дитину, – розповідає Юлія Мадараш.

 

Платити за дитячий садок жінка змушена вже три місяці. Вона іногородня. Разом з донечкою прописала у старенькій сільській хаті за 30 кілометрів від обласного центру. А отже навчатися повинна там. Депутати Тернопільської міської ради ще у  2017 році проголосували, що не платитимуть за науку чижих дітей. Тоді сесію пікетувало сотні матусь. Щоправда їм вдалося лише відкласти  рішення.

 

– Кошти міського бюджету повинні бути використанні лише для потреб жителів міста. За навчання іногороднім мають сплачувати з бюджетів громад, адже туди надходять кошти з держбюджету, – зауважував під час сесії міськради очільник Тернополя Сергій Надал.

 

Аби за освіту дітей платити районні чи сільські ради – потрібно укласти міжтрансферні угоди. Якщо такого документу немає, повна вартість лягає на плечі батьків. За свою дитину погодилася платити і пані Юля. У дитячому садочку показую договір та квитанції про заборгованість.

 

Вона заборгувала понад 500 гривень. Ми маємо підписаний договір, який зобов’язує маму сплачувати за дитячий садок 1215 гривень, – каже завідувач дитсадка № 13 Надія Ломницька.

 

Завідувач каже, гроші потрібні, адже щодня мають чималі витрати.

– У договорі чітко прописана сума на кожен день. Це 50 гривень 32 копійки. В цю суму входить наша електрика, вода, прибирання тощо. Також батьки додатково оплачують за харчування 22 гривні. Іногородні оплачують повну вартість, діти з тернопільською пропискою мають пільги та платять 14 гривень, – продовжує Надія Ломницька.

 

У міській раді бачать лише один вихід із ситуації. Жінці треба зареєструватися та офіційно працевлаштуватися. Кажуть, робочих рук бракує навіть у  садочках.

У нас є вільні місця помічника вихователя, помічника кухаря в закладах дошкільної освіти і в  закладах загальної середньої освіти. Всі хто має бажання – можуть офіційно працевлаштуватися, – розповідає заступник начальника управління освіти та науки Тернопільської міськради Ірина Сум.

 

Тим часом у дитсадку тривають підготування  до першого вересня. Чекають тут і на Вікусю. Обіцяють дитину не виганяти, а з мамою домовитися про відстрочення оплати на той період, коли гроші у родини будуть.

 

Попередня стаття

У Тернополі вулицю О. Кульчицької прикрашатиме мобільне і вертикальне озеленення

Наступна стаття

У тернополянки, яка обматюкала патрульних, на рік забрали права

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.