На Тернопільщині за спалювання листя серйозно штрафуватимуть

Проект “Тернопіль  time”

Нові штрафи чекають жителів Тернопільщини за спалювання листя. У разі ухвалення законопроекту санкції зростуть у тридцять разів. Мінімальне стягнення стартуватиме від трьох тисяч гривень.

«Штрафи можуть коливатися в розмірі від 3060 до 6120 грн (від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Ще більше доведеться заплатити паліям листя за незаконні дії на території об’єктів природно-заповідного фонду та у зоні відчуження. Там охочих «прибрати» листя таким чином пропонують штрафувати на понад 12 тисяч гривень (від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а для юридичних і посадових осіб – понад 20 тисяч гривень (від 1200 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)», – повідомляє державна екологічна інспекція області.

Наразі діючі штрафи за спалювання листя становлять від 170 до 240 гривень. Такі стягнення більшість порушників не зупиняють, – констатують екологи. Відтак вони наполягають на збільшенні штрафів.

«Спалювання листя – це дуже небезпечно для людини, а також для навколишнього середовища. Це знищує екосистеми, сприяє розвитку ракових захворювань. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин», – наголошує еколог Світлана Молодецька.

Екологічна інспекція цієї осені проводитиме спеціальні рейди на виявлення паліїв листя.

Вікторія Неборак

 

 

Попередня стаття

5 вересня – Міжнародний день благодійності

Наступна стаття

На ринку у Тернополі згорів кіоск з одягом

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.