За групи продовженого дня тернополяни не платитимуть. Міський голова вибачився (Відео)

 

Тернополянам не доведеться платити за групи продовженого дня, – про це дві години тому заявив міський голова Сергій Надал у відео зверненні. 35 млн. гривень, яких не вистачає на зарплату освітянам, зекономлять на ремонтах, закупівлі нових автобусів і проектах модернізації.

 

До речі саме сьогодні у школах батькам роздали угоди для підписання зобов’язань про оплату до 5 числа кожного місяця за групу продовженого дня.

 

Як уже розповідав “МедіаТОР” чи не у всіх містах України навчання у другій половині дня держава фінансує спільно з міський бюджетом. Про це йдеться у постанові МОН. Проте цього року у казні Тернополя їх забраклоТому понад половину витрат поклали на плечі батьків.

 

В Україні склалася критична ситуація з фінансуванням української освіти, через що освітня галузь перебуває на межі виживання. На днях Міністр освіти заявила, що з державного бюджету буде фінансуватися лише зарплата вчителів під час навчального процесу. Тобто Київ офіційно відмовився фінансувати групи продовженого дня, гуртки, комунальні платежі та інші шкільні витрати. Більше того, з року в рік складається критична ситуація навіть з виплатою соціальних гарантій з боку держави – заробітної плати освітянам та медикам.

Загалом по Україні 76% громад недоотримали коштів на освітянські зарплати від 30% до 55%. У Тернополі працівникам загальноосвітніх шкіл для виплати основної заробітної плати не вистачає 35 млн. грн.!!!

Саном на 1 вересня мережа загальноосвітніх навчальних закладів у Тернополі збільшується на 30 класів, вчителі яких не забезпечені державою коштами на заробітну плату.

У Міністерстві освіти відмовляються платити і кажуть, що місцеві громади повинні з власних бюджетів оплачувати середню освіту, бо в рамках децентралізації «ніби-то» їм дали більше коштів. Але це не так! Тернопіль додатково отримав 394 млн. грн. надходжень, а додаткові видатки склали майже вдвічі більше – 664 млн. грн. І цю різницю ми повинні шукати у місцевому бюджеті, відмовляючи тернополянам у ремонтах дворів, доріг!

Якщо говорити про групи продовженого дня, то у Тернополі їх є 144. Для їх роботи тільки до кінця року необхідно 3,5 млн. грн. І це лише на виплату заробітної плати вчителям.

У своїх рекомендаціях Міністерство освіти фактично змушує місцеву владу стягувати кошти з батьків за навчання у групах продовженого дня.

Але такого у Тернополі не буде. Моя команда зробить все можливе, щоб забезпечити конституційне право тернополян на безкоштовне навчання.Офіційно заявляю, що жодна тернопільська сім’я не платитиме за групи продовженого дня.

Я прошу вибачення у тернополян за ситуацію в наших школах, за тотальне недофінансування освіти, за таку позицію центральної влади.

Мною підписане розпорядження, щоб всі структури міської ради, всі комунальні підприємства в першу чергу спрямували кошти на виплату зарплат бюджетникам – тобто вчителям та медикам.

Зрозуміло, що міській раді доведеться зупинити фінансування інших вкрай важливих проектів, у тому числі й деякі заплановані ремонтні роботи, закупівлю нового автотранспорту, проекти з термомодернізації. Але іншого виходу не має, – заначив Сергій Надал.

 

Попередня стаття

Тернополянин через свою довірливість втратив омріяний трактор

Наступна стаття

Через громадську вбиральню у Чорткові побили журналіста

One Comment

    Avatar
  • Шкода, що вдосконалення міста припинеться… Так було приємно бачити зміни і оновлення (

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.