Осінь – пора чаю і затишних вечорів. Чи знаєте Ви, як обрати якісний чай?

Першою людиною, яка продегустувала і, власне, придумала цей напій став Шень Нун (близько 2737-2697 років до н.е.) – китайський імператор, якому під час подорожі в окріп випадково впало кілька чайних листів. Сьогодні трійка лідерів країн-постачальників цього ароматного продукту виглядає так: Індія, Шрі-Ланка і Китай.

 

Перед тим як вибрати чай визначтеся з його видом (червоний, чорний, зелений) і вже тільки після цього починайте вивчати упаковку. Зараз коротко розглянемо можливі варіанти маркування, які полегшать ваш вибір у майбутньому.

 

Якщо ви бачите на упаковці:

• Написи «Made in China» або «Made in India», – це, швидше за все, фальсифікат. Під маркуванням «Зроблено в Індії» ховається фірма-посередник, яка вже ніяк не може виступити гарантом якості. У Китаї ж монополія на експорт цього продукту належить Китайській національній імпортно-експортній компанії чаю та місцевих продуктів. Саме ця назва і повинна красуватися на упаковці.

 

• Напис «Packed in Sri-Lanka» і державна печатка з левом – справжній Цейлонський чай.

• Баранячу голову, циркуль або дівчину зі слоном (знак ГОСТ), а під ними назва фірми – справжній чай з Індії.

• Напис «Garden Fresh» – продукт не піддавався тривалому перевезенню та був упакований в місці зростання.

• ВОР – маркування характерне для кращого розламаного чаю, ціна якого вища середньої.

• Коди D або F означають уламки чайного листа. Не варто лякатися, це ніяк не впливає на якість продукту, який успішно упаковується в пакетики і продається.

• FOP або Flowery Orange Pekoe – в упаковці вас очікують акуратно закручені по всій довжині листя з золотими верхівками. Чим більше верхівок, тим, відповідно, і дорожче чай, тому виділяють Golden Flowery Orange Pekoe і Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, який буде найдорожчим в цій лінійці, оскільки складається тільки з верхівок.

 

До речі, термін придатності цього продукту не більше 2 років, так що на відміну від вина, варто брати чай «помолодше».

Зовнішній вигляд листів чаю: Якісні чаї мають однорідну консистенцію без домішок, добре скручені і однакового розміру листи. Чорні чаї мають майже чорний колір листів, зелені – зелений або зелено-сріблястий. Для чорного чаю неприпустима присутність листів сірого кольору. Для зеленого чаю – бурий колір це ознака браку.

 

Скрученість чайних листів: Сильна скрученість листів говорить про те, що ферментація чаю проходила якісно, чаїнки, які мають вигляд тонких, закручених, як дріт листів говорять про високу якість чаю. Відповідальні виробники роблять на упаковці з чаєм прозору вставку, для того, щоб можна було визначити якість чаю.

 

Запах чаю: Якісний чай має приємний аромат. Кожен різновид чаю має свій характерний запах, наприклад, зелений чай – трав’яний або гіркуватий. Чорний – солодкий або смолисто-квітковий.

 

Якісний чай ніколи не повинен пахнути:

– Чимось паленим або гаром. Такий «аромат» характерний для підгорілого, пересушеного чаю, який не повинен йти на реалізацію.
– Металом. Запах, який нагадує запах міді, що окислюється або іржі також говорить про низьку якість чаю.
– Інші сторонні запахи, наприклад, бензину, риби, чогось косметичного свідчать про погану упаковку чаю.

 

Джерело: korusna.info

Попередня стаття

«Потрібен, щоб вберегти життя», – тернополяни про скасування жовтого сигналу світлофора (Відео)

Наступна стаття

У танець за директором. У гусятинській школі оригінально відпочивають на перервах (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.