Гроші мають йти за дітьми з особливими потребами, – нардеп Тарас Пастух (Відео)


У Чорткові при церкві  діє благодійний центр «Дім милосердя», аналогів якому в Україні немає. Проживають у цьому 88 дітей і у кожної з них – свій дійагноз, своя історія, своя доля. Завдяки цілодобовій праці небайдужих людей, спеціалістів, фахівців у центрі починають розмовляти дітки, які раніше мовчали, роблять свій перший крок ті, які досі не могли навіть поворухнутися, – розповідає співзасновниця БО “Дім милосердя” Тетяна Дубина.

 

– Є дитина з важкою формою аутизму і вона взагалі не належить жодним закладам. Ти бачиш через півроку цю дитину, яка ходить між другими дітьми, вона грається, спілкується. За рік вона вже говорить, за півтора року вже співає, вона спокійно поводить себе в соціумі,  з-закордону приїжджають вони не вірять, що то є аутисти, – каже пані Тетяна.

«Дім милосердя» зведений у 2016 році на місці колишнього військового тренажеру. Опікується ним Бучацька єпархія УГКЦ. Окрім хворих діток, у Центрі також проживають одинокі матері, малозабзпечені родини, ті, які за певних обставин не спроможні допомогти собі і своїм дітям.

 

– Тут, дійсно, які є з вадами розвитку – з аутизмом, з хворобою Дауна, ДЦП, їхніх батьків і також, скажімо так, є не цілком здорові. І всі ці люди є, скажімо так, на межі бідності, на межі виживання, – розповідає єпарх Бучацький Бучацької єпархії УГКЦ Дмитро Григорак. 

 

У закладі є діти, які приходять на день, тиждень, а залишаються на роки чи назавжди. Для функціонування «Дому милосердя» потрібно щомісяця понад 200 тисяч. Це кошти, необхідні для виплати заробітної плати працівникам, закупівлі меблів, продуктів харчування для дітей. До слова, харчування для кожної дитини у цьому центрі підбирають індивідуально, в залежності від захворювання та потреб.

 

– Можливості цього закладу вже закінчуються щодо розміщення, а найбільше щодо фінансування таких діток. Тому тут потрібно сьогодні долучитися всім – і місцевій владі, і владі обласного рівня, і безпосередньо нам, як народним депутатам, для того, аби ті кошти, які держава виділяє, вони, власне, за тою дитинкою прийшли тим, які якраз можуть надати якісну послугу дітям, а не фінансувати ті численні державні структуривід яких результату дуже мало, – зауважує народний депутат України Тарас Пастух.

 

Аби спростити діагностику вихованців «Дому милосердя», представники «Самопомочі» звернулися до медуніверситету. Вже найближчим часом діток оглядатимуть спеціалісти Університетської лікарні.

 

– Ми тільки що підписали тристоронню угоду з владикою і директором цього будинку. Відповідно до цієї угоди наші студенти-старшокурсники, наші магістри з викладачами – фізичними терапевтами, будуть сюди приїжджати, знову ж таки на постійній основі. На виробничу практику, тут є умови для їхнього проживання, – зазначив ректор Тернопільського державного медичного університету Михайло Корда. 

 

Сьогодні на Тернопільщині є близько 1 тисяча 500 дітей з інвалідністю. Засновники благодійного центру “Дім Милосердя” закликають кожного пам’ятати, що поруч є ті, кому потрібна допомога.

Попередня стаття

Український блогер: наші не готові до Європи

Наступна стаття

Тернопільські активісти протестували біля управління поліції

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.