У Тернополі відмовлятися від торф’яних котелень не планують

Проект TERNOPILTIME
 Сім торф’яних котелень збудували у Тернополі, чотири з них вже готові до експлуатації. Однак жителі обласного центру проти використання котелень на торфі. Люди оголосили триденну протестну акцію з перекриттям доріг.

 

Тернополяни побоюються, що викиди внаслідок спалювання торфу шкодитимуть здоров’ю, забруднюватимуть навколишнє середовище. Люди переконані: робота торф’яних котелень – це пережиток минулого.

 

Однак у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» – позиція протилежна. Комунальники вважають, що котельні на торфі – необхідність у Тернополі, їх збудували заради енергетичної безпеки.

– «Ми виконуємо законодавство України щодо енергетичної безпеки в зимовий період. Підприємство має мати технічну можливість виробляти енергію з декількох видів палива. Раніше це забезпечувалося через використання мазуту, що є досить складним видом палива. Тому підприємство, починаючи з 2012-го року проводить все можливі заходи, що стосуються використання різних видів альтернативної енергії. До початку будівництва котелень ми не отримували ніяких зауважень. Було рішення міської ради щодо заборони будівництва, поки ми не отримаємо всіх дозвільних документів. На сьогоднішній день всі вимоги виконанні і ми можемо продовжувати будівництво та експлуатацію котелень у повній мірі. Котельні розміщені на вулицях Купчинського, Київській, Лепкого, Лесі Українки, Просвіти, Живова. Чотири котельні можуть бути повністю включені в роботу в цей опалюваний період. З його початком знову будуть проведені всі заміри щодо безпеки роботи котелень для навколишнього середовища», – каже директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

 

Дозвіл на роботу торф’яних котелень дали екологи та Держпродспоживслужба. Фахівці продовжуватимуть досліджувати рівень викидів внаслідок спалювання торфу.

– «Якщо аналізувати глобально, то ми негативно ставимося до експлуатації котелень на торфі. Оскільки торф – це брудний вид енергії. Найчистіший вид енергії – це природний газ. Керуючись законодавством, яке в нас з 90-их років, були змушені видати дозволи на експлуатацію таких котелень. Оскільки нині нормується тільки п’ять видів забруднювачів і розрахунки показали, що по цих п’яти забруднювачах не буде перевищено допустимі норми. Також перед погодженням було отримано дозвіл Держпродспоживслужби. За рішенням суду такі дозволи були видані», – пояснює начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської міської ради Орест Сінгалевич.

 

Використання котелень на альтернативних джерелах енергії дозволить врегулювати ціни на теплопостачання у Тернополі, – переконані комунальники. А щодо шкідливості викидів, то в місті очікують ще ряд досліджень в результаті рішення суду.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

12 жовтня – Всесвітній день яйця

Наступна стаття

Україна отримає томос про автокефалію: Синод прийняв рішення

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.