Україна отримає томос про автокефалію: Синод прийняв рішення

У четвер, 11 жовтня, на засіданні Синоду Константинопольського патріархату прийняли рішення продовжити процедуру надання томосу про автокефалію Української православної церкви. Також Українська церква буде підпорядкована Константинополю.

 

Крім того, Синод зняв анафему з Патріарха Філарета, а також митрополита Макарія і визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 році.

 

Патріарх Філарет на прес-конференції пояснив, що Україна остаточно отримає томос після об’єднання церков, яке стало можливим після зняття анафеми з Філарета і Макарія. Зняття анафеми фактично визнало всі три церкви України канонічними. При цьому Філарет висловив думку, що процес об’єднання буде швидким.

 

Із заявою стосовно надання томосу виступив Президент України Петро Порошенко. Глава привітав Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та подякував за зусилля на шляху до створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви.

 

– Довгих 332 роки Україна і українська церква чекала на автокефалію. Сьогодні це рішення прийняте і продовжується надання Томосу. 11 жовтня – день, який увійде в історію як дата початку завершення формування Незалежності України, – зазначив Петро Порошенко.

 

підготувала Людмила Маліброда

Попередня стаття

У Тернополі відмовлятися від торф’яних котелень не планують

Наступна стаття

На Тернопільщині чоловік до смерті забив дружину

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.