Якщо нас сьогодні не почують і не виплатять зарплати, будемо страйкувати, – працівники облавтодору (Наживо)


У Тернополі неподалік аеропорту працівники облавтодору перекрили дорогу Тернопіль-Хмельницький. Таким чином люди хочуть добитися виплати заробітної плати, яку їм не виплачують вже кілька місяців. В загальному заборгованість по заробітній платі становить більше десяти мільйонів гривень. На попереджувальну мирну акцію протесту приїхали працівники з різних районів краю. Сьогоднішня акція триватиме до 12:00 години. Проте, дехто із її учасників каже, що перекриватиме дорогу до тих пір, допоки їх не почують. Рух транспорту регулює патрульна поліція.

 

На сьогоднішній день люди працюють за скороченим графіком – 2-3 дні в тиждень. Так працівникам облавтодору зберігають робочі місця. Відтак, підтримують автошляхи Тернопільщини в придатному для руху транспорту стані. Плинність кадрів значна, – кажуть учасники акції.

 

– Сьогодні борг перед працівниками становить понад 10 мільйонів гривень. Зарплату люди не отримують вже 4 місяці. Це, як знає кожен християнин, є великим гріхом. Ходити до церкви, виконувати певні канони і одночасно так чинити з людьми – це не припустимо. Важливим є те, що заборгованість по заробітній платі автоматично не дає облавтодору права брати участь у тендерах. В районних філіях в загальному працювали 2 тисячі людей. Зараз – 500. Йде тенденція передачі районних філій в оренду. Сьогодні приватні фірми витісняють державні, адже на таких підприємствах новітня техніка, прекрасне оснащення. Найбільш успішними є фірми, які використовують бюджетні кошти. Як тільки таке фінансування припиняється, підприємства починають занепадати, – каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

 

Ми поставили термін до 24 жовтня. Якби до цього часу був хоча б якийсь рух стосовно виплати заборгованості, а то ж нічого. У людей 28 жовтня професійне свято. Як так можна?! Це потрібно міняти, люди не можуть працювати задарма. Сьогодні наповнення бюджету в основному здійснюється завдяки сплаті податку із заробітної плати. І я не розумію, чому районні та місцеві органи самоврядування не вирішують питання із виплати заборгованості, адже до бюджетів надійшли б відрахування, – додає Андрій Присяжний.

 

Зазначимо, що водії транспорту, рух яким перекрили протестувальники, по-різному ставляться до цієї акції. Хтось із розумінням відноситься: кажуть, що, якщо люди перестануть працювати, то і їздити стане неможливим. Адже стан доріг і так бажає кращого, а що говорити, якщо його перестануть підтримувати. Інші керманичі обурюються, адже поспішають на роботу чи у власних справах. Через перекриття дороги утворився кілометровий затор.

 

– “Це не вирішить проблеми, яка утворилася. Якщо у мене є проблеми, я ж не вирішую їх за рахунок когось. Я поспішаю, мені потрібно довезти товар, мене чекають у місці доставки. Чому я маю страждати через те, що у людям не виплачують заробітну плату. Яке я маю відношення до цього?! Най йдуть до керівництва, а не дороги перекривають. Такий метод нічого не дасть, – зазначив водій, який через протест змушений очікувати у заторі. 

 

Через годину очікування пасажири деяких маршрутних таксі та автобусів повиходили з транспорту і вирушіли пішки до Тернополя, адже дуже поспішають. Відстань від аеропорту до обласного центру становить 3 кілометри.

 

Близько 11:00 години працівники облавтодору вирушили на засідання, де обговорюватимуть всі свої наступні дії. Рух транспорту на трасі Тернопіль-Хмельницький наразі відновився.

 

У результаті люди вирішили, якщо до 1 листопада їм не виплатять зарплату повністю, то наступна акція вже не буде попереджувальною.

 

– Наступного разу, якщо зарплату не виплатять нам повністю, йтимемо до кінця. Треба, то й до Києва поїдемо, – каже учасник акції. Зараз же вирушаємо до установи САД.

 

Акцію протесту працівників облавтодру Перше інтернет-телебачення Тернопільщини МедіаТОР транслює НАЖИВО. Переглянути відео Ви можете також на сторінці “МедіаТОРа” у Фейсбук.

 

автор Людмила Маліброда

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Працівники облавтодору перекрили дорогу через заборгованість (НАЖИВО)

Наступна стаття

Працівники облавтодору продовжують протест під стінами САД (Наживо)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.