У печері на Тернопільщині знайшли трипільську піч

 

В печері Вертеба на Борщівщині археологи віднайшли трипільську піч-лежанку. Експедиція проводилася нещодавно на нижніх горизонтах печери.

 

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив багатолітній дослідник печери, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

 

– «Ця печера, яку відкрили ще 195 років тому, – досить давня пам’ятка археології. Ще з XIX ст. вона активно досліджувалася. Але ми ніколи не ставили собі за мету піти тими шляхами, де вже працювали наші попередники – археологи минулих століть. Та нещодавно розпочали дослідження кількох великих підземних ходів. І ось, коли  опустилися на два метри від нинішнього горизонту долівки печери, то натрапили на дуже цікаві речі. Зокрема, виявлено лежанку біля стіни. Тобто, йдеться про те, що трипільці, які переважно використовували печеру для схованки від небезпеки, виявляється, своєрідно удосконалили своє підземне житло», – розповів Сохацький.

 

За його словами, лежанка свідчить про те, що трипільці тут перебували не тимчасово, як вважали багато науковців, а тривалий період.

– «Такі ж специфічні лежанки трипільці робили і в наземних житлах, на поверхні. Це свого роду, удосконалена піч. Усередину лежанки трипільці закладали шар битої кераміки, розпалювали вогнище, яке нагрівало керамічні шматки й тепло трималось удвічі, утричі довше, ніж без оцих природних батарей. Ось таке трипільське ноу-хау», – додав Сохацький.

 

Зазначимо, у печері Вертеба розташований єдиний у світі підземний Музей трипільської культури. Дослідження печери триватимуть і надалі.

Попередня стаття

На Тернопільщині обіцяють погасити борги дорожникам, але не кажуть – коли

Наступна стаття

На Тернопільщині школярі продають смаколики, аби допомогти потребуючим (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.