За іногородніх дітей у Тернополі платити не потрібно?

Проект TERNOPILTIME

Тернопільський окружний адміністративний суд оголосив нечинним і протиправним рішення про оплату за дитячі садки для батьків іногородніх дітей.

 

Нагадаємо, 7-го листопада Анна Хасан виграла суд в управління освіти і науки міськради. Жінка звернулася до суду, через те, що у червні її сина не впустили до садочка через наказ управління освіти і науки.

 

«Визнати протиправним і нечинним наказ управління освіти і науки №261  від 3.07.2018 року про встановлення оплати за надання освітніх послуг у закладах дошкільних для батьків, які не зареєстровані у місті Тернополі», – таким було рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, яке оголосила суддя Надія Дерех.

 

«Рішення суду має значення не тільки для Анни Хасан, оскільки вона була позивачкою, але вона виступала обличчям від всіх батьків, чиї права були порушенні», – наголошує адвокат Ростислав Небельський. «Рішення встановлює протиправність, яка здійснювалася при оплаті за дошкільні навчальні заклади. Оскільки це порушення Конституції України, порушення Європейської конвенції з прав людини, порушення законодавчих актів, в тому числі і тих, які передбачають заборону дискримінації. Конституція України передбачає доступність і безоплатність освітніх послуг. Закон про освіту також говорить про доступність дошкільної освіти і закон про дошкільну освіту теж наголошує на цій гарантії. Закон про заборону дискримінації говорить, що не може бути певних відмінностей в наданні певних прав за такою ознакою, як місце проживання. Віддаю належне судді, яка, мабуть, під великим тиском стала на захист конституційних прав дитини і скасувала протиправний наказ управління освіти Тернопільської міської ради», – додає адвокат.

 

А тим часом плата за дитячі садки іногороднім дітям буде нараховуватись і далі, – повідомляє сайт Тернопільської міської ради. Оскільки рішення суду про скасування наказу про оплату іногороднім наразі не набуло законної сили.

 

«Україна обрала курс децентралізації і питання створення освітніх послуг для забезпечення дітей як дошкільною освітою так і загальною середньою чи позашкільною освітою – це питання органів місцевого самоврядування. Тому ми першочергово надаємо право щодо здобуття як дошкільної освіти так і загальної середньої освіти, дітям, які проживають і зареєстровані на відповідній території, тобто дітям які проживають у місті Тернополі. Оскільки міська рада реалізовує свої повноваження в інтересах своєї територіальної громади», – пояснює юрист ТМР Олена Олійник.

 

Відповідно до законодавства України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

 

Вікторія Неборак

 

 

Попередня стаття

Крадіїв, які пограбували тернополянку, зафіксувала відеокамера (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині люди перекрили дорогу, бо нічим їздити до райцентру (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.