Мін’юст скасував передачу Почаївської лаври Московському патріархату

 

Проект TERNOPILTIME   

 

Міністерство юстиції скасувало право Української православної церкви Московського патріархату на користування комплексом споруд Почаївської лаври. Як повідомила заступниця керівника Мін’юсту Олена Сукманова, комісія задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника щодо неправомірної реєстрації права на користування спорудами лаври УПЦ МП.

 

Нагадаємо, два великі собори, дзвіниця, архієрейський будинок, монастирські келії: загалом 6 споруд площею понад 7 тисяч квадратних метрів внаслідок рішення державного реєстратора опинилися замість заповідника в користуванні Московського патріархату. Документи оприлюднив депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

 

«Державний реєстратор комунального підприємства Струсівської міської ради вчинив реєстраційну дію, відповідно до якої шість будівель передані у користування Московському патріархату до 2052-го року. Я відразу звернувся до правоохоронних органів і повідомив про дії державного реєстратора», – зауважує депутат Тарас Паляниця.

 

Почаївська лавра – це архітектурна пам’ятка держави. Відтак вона належить українському народу. Користуватися спорудами лаври повинна проукраїнська церква, –  стверджують науковці.

 

«Патріарх Української православної церкви Київського патріархату заявив, що українські святині повинні належати українському народу. Але оскільки з’явилася антитеза, що стосувалася майна, почали поширюватися чутки про захоплення лаври, передачі майна. Прозвучали запевнення, що силою ніхто не буде передавати і забирати майно. Я, як історик і релігієзнавець думаю, що це процес тривалий. Він повинен проходити у законодавчому полі української держави. Ці провокації, які зараз відбуваються навколо лаври, коли говорять про складні часи і гоніння для вірян, то це швидше провокації для того, щоб загострити ситуацію і спровокувати людей. УПЦ МП виступає ретранслятором ідей «русского мира». Церква МП не сприяла формуванню української ідентичності, і в умовах війни вона руйнує українськість людей», – каже професор, релігієзнавець Елла Бистрицька.

Реєстратору, який передав право на користування спорудами лаври Московському патріархату, блоковано доступ до державного реєстру. Розслідування щодо його неправомірних дій проводить і поліція області. Відтак ймовірно, що у майбутньому Почаївською лаврою користуватиметься проукраїнська церква.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Тернополяни несуть сотні свічок в пам’ять замордованих голодом українців (НАЖИВО)

Наступна стаття

У Тернополі скоро запрацює “зимове містечко” (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.