Тисячі українців по всьому світі пам’ятають Голодомор і закликають засвітити свічу (Відео)


 

Нині, останню суботу листопада, вважають Днем пам’яті замордованих голодом українців у 1932-33 роках. У соцмережах користувачі закликають #Запали_Свічечку_Памяті – нехай вона горить у твоєму віконечку цього вечора. Діаспора, тисячі українців, які на заробітках за кордоном, вшановують пам’ять винищених голодом. Також поширюють розповіді, які їм передали прабабусі.

 

Nataliya Lukovska  пише, що її бабауся Марія Прокопівна  Пенар (Кондратюк) пережила голодомор на Вінничині у Вернигородку в 1921-1922, 1932-1933 року і в 1947 року. Родина вижила, бо прабабуся Софія була із вільного і заможного роду. Мала шовкові сорочки, шерстяні спідниці, намиста, золоті дукати, подушки. Вони вимінювали весь крам за жменьки прогірклого борошна.

 

-Прабабуня уміла куховарити, знала які зерна використовувати із бур’янів. То ж варила супи із затирками із різного зерня, пекла млинчики із картопляних очистків, які вимінювали на свій крам у місті. Очистки висушували, розтирали в ступі і пекли млинчики. Піч палили соломою. Прабабуня одного разу навіть добралась в Хмельницький та виміняла золоті дукати і намиста на невелику торбину борошна. Не дай, Боже, комусь забути ті часи та людей, які полишили легенькі свої тіла, зморені голодом і полинули в Небо до ангелів, – переповіла Наталія Луковська.

 

У Тернополі о 15.30 розочнеться мітинг-реквієм на Театральному майдані в пам’ять мільйонів українців, які померли від голоду. Тернополяни світитимуть свічки, а о 16.00 – загальнонаціональна хвилина мовчання. Перше інтернет-телебачення Тернопільщини транслюватиме подію НАЖИВО.

Попередня стаття

У Кременці гроші з дискотеки віддадуть на лікування онкохворому хлопцю

Наступна стаття

Через п’яних водіїв за добу у Тернополі трапилися три ДТП

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.