Почаївська Лавра знов у складі заповідника

Сьогодні Кабінет Міністрів України повернув Почаївську Лавру в склад Кременецько-Почаївського заповідника, скасувавши розпорядження уряду Януковича 2003 року. Тоді зі складу заповідника були виключені: Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, Архієрейський будинок, дзвіниця та надбрамний корпус.

Також днями комісія Мінюсту ліквідувала реєстрацію права Московського патріархату на користування спорудами лаври. Експерти дійшли висновку, що реєстратор порушив законодавство, відтак йому заборонили доступ до державного реєстру.

 Депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця називає сьогоднішній день відновленням історичної справедливості. Оскільки Лавра повертається у законну власність українського народу.

«Cьогоднішнє рішення Кабміну означає, що згідно законодавства потрібно буде переглянути договір про постійне користування між Міністерством культури і УПЦ МП (Почаївська Лавра). Це дає можливість ставити питання юридичних підстав перебування Московського патріархату у Почаївській Лаврі. Всі корупційні схеми Московського патріархату розвалені, реєстрація права постійного користування скасована, землю в межах міста їм не віддали, при тому, що монахи робили спроби підкупу депутатів.

Для жителів Почаєва, а також жителів Тернопільської області  рішення багато змін не означає. Але враховуючи ситуацію з фальшивою реєстрацією прав користування, це було необхідно зробити. Тому після рішення Кабінету Міністрів України реєстрація будівель Почаївської Лаври призначена на баланс Почаївського заповідника, відтепер з юридичної точки зору питання вже вирішено», – каже депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

 

В УПЦ Московського патріархату коментувати сьогоднішнє рішення Кабміну відмовилися.

Нагадаємо, за фактом неправомірних дій державного реєстратора щодо користування спорудами Почаївської лаври Московським патріархатом проводить розслідування поліція області.

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Тернополяни не дотримуються посту, бо це для них дорого (Відео)

Наступна стаття

Тернопільські сім’ї запрошують до акції «Запроси дитину на свята у родину»

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.