У Тернополі на 2019 рік уклали вже 5 договорів про міжбюджетний трансферт

На сесії Тернопільської міської ради затвердили черговий договір про міжбюджетний трансферт на 2019 рік. Цього разу – з Тернопільською районною радою. Відповідно до договору, районна рада здійснюватиме передачу коштів міському бюджету Тернополя за надання дітям, зареєстрованим в межах Тернопільського району, освітніх послуг у дошкільних навчальних закладах Тернополя.

 

Окрім Тернопільської районної ради, такі договори про міжбюджетні трансферти на 2019 рік з Тернопільською міською радою уклали також Великогаївська, Байковецька, Залозецька громади та м. Кременець.  Відповідно,  діти з цих громад надалі безкоштовно навчатимуться у дошкільних закладах Тернополя, оскільки, відповідно до Бюджетного кодексу, вартість навчання компенсують їх сільські та районні ради.

 

Рішень від інших об’єднаних територіальних громад на даний час ще немає. Для того, аби діти, які зареєстровані не в м.Тернополі, могли з 1 січня 2019 року безкоштовно відвідувати міські дитячі садочки, необхідно, щоб територіальної громада, до якої вони належать чи орган місцевого самоврядування якнайшвидше уклали договір про міжбюджетний трансферт з Тернопільською міською радою для відшкодування коштів за їх навчання.

 

У разі відсутності угоди, батьки самостійно оплачуватимуть вартість навчання іногородніх дітей у закладах дошкільної освіти Тернополя. Оплата здійснюватиметься за фактичне відвідування дітьми садочку.

 

Нагадаємо, укладання договорів про передачу коштів між Тернопільською міською радою та об’єднаними громадами чи органами місцевого самоврядування на оплату послуг із здобуття дошкільної освіти проводиться відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Пояснюється це тим, що в рамках проведення реформи місцевого самоврядування в Україні відбувається і реформа міжбюджетних відносин. І усі батьки та їх діти належать до певної територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої також має власний бюджет. А відтак за ці кошти повинно забезпечуватися надання дітям освітніх послуг. Така позиція закріплена чинним законодавством України.

У випадку, якщо органи місцевого самоврядування не спроможні забезпечити на відповідній території здобуття дітьми дошкільної освіти, вони можуть укласти угоду про співробітництво, у формі делегування іншому органу місцевого самоврядування одного чи кількох завдань.

Попередня стаття

Для власників “Картки тернополянина» запровадили знижки у торгівельних мережах

Наступна стаття

У грудні тернополяни матимуть 11 вихідних

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.