На Тернопільщині збільшилася кількість випадків ВІЛ-інфекції

Епідемічна ситуація по ВІЛ /СНІДу за 10 місяців 2018 року на Тернопільщині залишається складною та напруженою. Про це свідчить збільшення кількості вперше виявлених випадків ВІЛ-інфекції, в т.ч. серед вагітних, у молодих людей віком 17 -19 років, – повідомили в Управлінні охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації.

 

За 10 місяців поточного року на Тернопільщині провели 33 тисячі 800 аналізів на ВІЛ. За аналогічний період минулого року цей показник становив 35 тисяч 996. Виявлено 85 випадків ВІЛ-інфікування, що на 8 більше, ніж минулоріч. Зареєстровано 70 випадків ВІЛ-інфекції /СНІДу, з них 32 випадки СНІДу. За аналогічний період 2017 року – 60 випадків, з них 20 випадків СНІДу.

 

Серед зареєстрованих 2018 році випадків СНІДу – 15 встановлено вперше при взятті на облік, що свідчить про пізнє звернення пацієнтів з клінічними проявами за медичною допомогою. В 17 випадках відбулась зміна діагнозу ВІЛ – носійства на СНІД.

 

Випадки ВІЛ-інфекції /СНІДу зареєстровані в усіх районах області, за винятком Бережанського та Монастирського.Випадки СНІДу, які встановлені при взятті на облік зареєстровані в Чортківському – (3 вип.), Кременецькому –(3 вип.), в Гусятинськом,у Підволочиському, Підгаєцькому, Теребовлянському, Тернопільському, Шумському районах. В м.Тернополі зареєстровано 4 випадки СНІДу.

 

В рівній мірі однаково інфікуються як чоловіки, так і жінки (в 34 випадках ВІЛ-інфекція /СНІД зареєстрована у чоловіків, в 36- у жінок). У віковій структурі основна група це люди працездатного віку – 30-39, 40-49 років, як у чоловіків, так і у жінок. Проте, епідемічно значущою та небезпечною є вікова група 15-17,18-19 років, яка є індикатором погіршення епідемічної ситуації.

 

Продовжують реєструватись випадки ВІЛ-інфекції СНІДу у віковій групі 50років і старші, як наслідок несвоєчасного виявлення та звернення за медичною допомогою .

 

В структурі шляхів передачі, як і в попередні роки, превалює статевий (75%). В області продовжують набувати епідемічну значимість група ЧСЧ (чоловіки, які мають секс з чоловіками), (гомосексуальний шлях передачі.)

 

За 10 місяців поточного року знято з обліку 112 осіб, з них у зв’язку з відсутністю ВІЛ – інфекції у дитини – 11, зі зміною місця проживання – 24, пацієнт не з’являвся більше 5 років -52, у зв’язку зі смертю-25, з них безпосередньо пов’язано з ВІЛ-8 ( IVклін.стадія ), не пов’язані з ВІЛ –інфекцією -17(3-вірусний гепатит, цироз, 13-інші захворювання,1-інші причини).

 

Загалом за період епідмоніторингу з 1987 року в області народилось 229 дітей народжених від ВІЛ – інфікованих матерів. На даний час на обліку перебуває 39 дітей, з них 9 з діагнозом ВІЛ-інфекція /СНІД.

Попередня стаття

Класика і рок – в одній композиції: у Тернополі виступить скрипаль-віртуоз (Відео)

Наступна стаття

Відсьогодні у Тернополі іноземці можуть оформити біометричні посвідки на постійне проживання

One Comment

    Avatar
  • ПРОГРЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.