На Тернопільщині розпочався масовий відстріл вовків

Проект TERNOPILTIME

На Тернопільщині винищують вовків. Цей вид переносить сказ, а відтак загрожує життю та здоров’ю людини й іншим тваринам, – стверджують в управлінні Держпродспоживслужби. Ситуацією стурбовані зоозахисники. Вони переконані, що саме безконтрольне зниження вовчих зграй призводить до того, що вони приходять у села.

Нагадаємо, два тижні тому скажений вовк покусав двох жителів Бучацького району. Відтак у двох населених пунктах цього району – у селах Старі Петликівці та Білявенці ввели карантинні обмеження через сказ. На Тернопільщині, це не перші випадки нападу скажених вовків на людей, – кажуть в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

 

«Вовків виявляли у Монастириському, Підгаєцьому, Бережанському, Бучацькому, Шумському районах. Спостереженнями було встановлено, що вовки прибули на Тернопільщину із сусідніх областей. Оскільки популяція вовка в основному зберігається у Івано-Франківській і Рівненській областях. В нашому регіоні популяція вовків раніше активно не розвивалася», – каже головний спеціаліст обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Слюсаревський.

 

Відтак на Тернопільщині розпочали масовий відстріл вовків. Мисливці винищують не лише поодиноких вовків, а й цілі зграї. Вони переконані, що вовки в нашому регіоні приносять лише шкоду, оскільки загрожують не тільки людині, а й іншим видам тварин. Вовки на Тернопільщині полюють в основному на козулю європейську. Одному вовку на день потрібно близько двох кілограмів м’яса.

 

Зоозахисники вкрай занепокоєні такою ситуацією. Вони просять “повернутися до вовка обличчям” і застосовувати більш цивілізовані методи.

 

 

«Нині в Україні вовк неконтрольовано знищується. На цю тварину не розповсюджується мисливський сезон. Її дозволено відстрілювати у необмеженій кількості. Безконтрольне знищення вовчої зграї і призводить до того, що відбувається так званий сплеск популяції, коли вовки нападають на свійських тварин або приходять у села. Все це тому, що під час полювання вбивають альфа-самців та альфа-самиць. Коли вбивають альфа-особин, тоді починається хаотичне розмноження, вовки підходять близько до населених пунктів і нападають на свійських тварин», – розповідає координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України Наталія Вишневська.

 

В управлінні Держпродспоживслужби запевняють: зі поширенням сказу серед диких тварин активно борються. Цієї осені по всій території регіону з літаків розкидали вакцину. Саме таким методом вдалося вирішити проблему зі сказом у більшості європейських тварин. За словами експертів, результати цього методу в Україні можуть бути помітними лише через декілька років.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

На Збаразькому лісництві готують новорічні ялинки до продажу (Відео)

Наступна стаття

На зимові свята через Тернопіль курсуватимуть додаткові потяги

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.