Перше півріччя: як діти зі школи мистецтв приживаються у 21-му ліцеї (Відео)

Без їдальні і спортзалу, в малих класах промислового призначення, учні єдиної мистецької школи в області понад 20 років ставали переможцями  всеукраїнських конкурсів. Заклад став настілки популярним, що не вміщав охочих вчитись. Батьки просили про розширення, а їм чиновники пропонували – школу-інтернат за 30 кілометрів в Струсові . У 2018-му мистецький заклад імені Ігоря Герети пережив чимало потрясінь. Батьки перекривали дороги та пікетували у кабінетах влади.

Навесні школу мистецтв об’єднали з 21-ю. У  вересні  з трьохсот п’ятдесяти учнів мистецької школи, за парти 21-ї сіло 250. Разом з дітьми до колективу приєдналася половина вчителів.

– Я завжди відстоювала думку, що мають бути кращі умови для дітей, так і сталося більш просторіші класи, є спортзал, є їдальня. Ми можемо проводити і лабораторні роботи, що не могли раніше в приміщенні на Медовій, – вчителька математики і фізики Наталія Орос.

Не зважаючи на те, що школярам виділили окремі класи, не всі учні адаптувались. Віка з першого класу навчалася у школі мистецтв. Останній рік, каже, перелаштовуватись важко.

– Я думаю, можливо, до кінця року ця школа стане рідною, але зараз важко, таке враження, що чужі, – учениця 11-Б класу Віка Лазарюк.

Поки діти з мистецької школи притираються, учні з 21-ї радіють таким змінам.

– Діти всі дуже творчі, дуже багато покращень роблять для нашої школи,  тепер наша школа дуже красива, нам це подобається, учениця 11-а класу СНІЖАНА БОМКО.

 

Наразі це єдиний мистецький заклад у місті та області. Нещодавно Міністерством освіти визнано його експериментальним і затверджено план розвитку на наступних 5 років. В пріоритеті виховання мистецького середовища.

– У нас на кожній паралелі є три класи, два – загальноосвітня школа і третій клас – мистецький, з самого початку було прийнято рішення не об’єднувати ці класи. Їхні навчальні плани кардинально не змінені. У нас є загальна мета, всі заходи мають бути спільними, нема для мистецьких класів і для інших класів, ліцейних ми їх називаємо, – директорка тернопільського ліцею №21 спеціалізована мистецька школа імені І. Герети Марія Гудима.

За перше півріччя існування нової школи в успішне майбутнє вірять не всі. Частина колишніх вчителів досі таке об’єднання вважають крахом мистецького закладу. Мають зауваження і до призначення директорки. Але говорити на камеру не хочуть.

Тим часом батьки, які відстоювали школу мистецтв, пристосовуються до змін.  Тепер діти Надії Прийдун прокидаються на годину раніше, бо до нового начального закладу добираються з пересадками.

Діти від нас мудріші, скажу вам чесно, вони скоріше адаптувалися, їм скоріше все сподобалося. Тут класи ширші, зате добиратися важко, ми пробували писати звертатися, щоб нам якось транспорт дали, або хоча б тут все врегулювали, але поки покращення транспортної лінії нема, хоча нам відписують, маршруток багато, але нам важко добиратися, – мама Надія Прийдун.

Щомісяця учнями реорганізованої школи таки стають колишні вихованці мистецького закладу. На розвиток  ліцею у 2019-му чиновники планують виділити три мільйони гривень. Тим час дочка знаного мистецтвознавця Ігоря Герети Ярина намагається заборонити використання імені батька у назві нового закладу.

Наталя Борсук, Олег Ружевський, у Фокусі дня, МедіаТОР

 

Попередня стаття

23 грудня на Тернопільщині відбудуться перші вибори депутатів та голів ОТГ

Наступна стаття

На Тернопільщині оштрафували понад 150 «шумахерів»

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.